ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Eyvoia-fotia
Φωτο: ΑΠΕ

Εύβοια: Βιβλική καταστροφή, εκκενώνονται χωριά - Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Όλο και πιο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια, σε ετοιμότητα το Λιμενικό ώστε να συνδράμει στην εκκένωση. Η φωτιά πλησιάζει συνεχώς την Ιστιαία.

Τραγικές είναι οι στιγμές που περνάει η Βόρεια  Εύβοια, το Σάββατο το απόγευμα καθώς τα χωριά εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο ενώ το Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμει σε πιθανή εκκένωση.

Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά. 

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν. Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. 

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Λίγο πριν τις 14:00 το πύρινο μέτωπο είχε πάρει κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροσκάφος Air Tractor
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κροατία, νεκρός ο πιλότος

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος AT802 συνετρίβη στην Κροατία κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου του. Το δυστύχημα συνέβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Αεροσκάφοι, Πυροσβεστική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα τρία νέα Diamond DA62 MPP ενισχύουν την Πολιτική Προστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ένταξη των Diamond DA62 MPP στην Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αεροσκάφη ανοίγουν τον δρόμο για ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική: Διατηρούνται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τον χειμώνα

Αν και η αντιπυρική περίοδος έληξε, τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και τα πρόστιμα ισχύουν και το χειμώνα. Οι πολίτες και επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αποστάσεις και να διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης κατά τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Ο ρυθμός αποψίλωσης δασών παραμένει πολύ υψηλός

Η παγκόσμια απώλεια δασών επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον FAO, κυρίως λόγω της Βραζιλίας. Παρά τις αναδασώσεις, η ετήσια καθαρή απώλεια δασών φτάνει τα 41,2 εκατ. στρέμματα την περίοδο 2015-2025.