ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astynomia-elegxos
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Μπαράζ ελέγχων για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της πανδημίας

Έλεγχοι από 8.000 αστυνομικούς ξεκινούν το Σάββατο, με επιβολή αυστηρών προστίμων αλλά και δημιουργία «μαύρης λίστας» για επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα νέα μέτρα.

Με 8.000 αστυνομικούς να «βγαίνουν» στους δρόμους ξεκινούν το Σάββατο οι έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας οι έλεγχοι «δεν θα είναι απλοί και δεν θα αφορούν απλά συστάσεις» αλλά θα υπάρχει άμεση επιβολή προστίμων, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε λειτουργία η επονομαζόμενη «μαύρη λίστα» από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ποιες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα και σε αυτές έχει επιβληθεί πρόστιμο.

Επιπρόσθετα όλα δείχνουν ότι υπάρχει, ήδη, μία λίστα με συγκεκριμένους στόχους στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες δεν τήρησαν τα μέτρα στο παρελθόν και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων οι ανεμβολίαστοι έχουν τεθεί σε ένα «ειδικό lockdown, καθώς για να μετακινηθούν θα χρειάζονται σχεδόν παντού rapid test ή PCR. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αποφασίστηκαν οι εξής περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους:

  • Εργασιακοί χώροι
  • Πανεπιστήμια
  • Μεταφορές (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ)
  • Εστίαση
  • Λιανεμπόριο
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Τράπεζες
  • Κομμωτήρια
  • Θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • Γυμναστήρια

Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Αναλυτικά τα μέτρα: 

  1. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  2. Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.
  3. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία αλλά και για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την προσέλευση δηλαδή στις εκκλησίες.
  4. Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
  5. Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.
  6. Έως σήμερα, η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους πολίτες ίσχυε για την προσέλευση στην εργασία, για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για μεταφορές και ταξίδια μέσω αεροπλάνου, τρένου, πλοίου, ΚΤΕΛ, για θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και για τα γυμναστήρια.
  7. Όσον αφορά στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, οι εσωτερικοί χώροι ήταν έως σήμερα – και παραμένουν – αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί είναι μεικτοί, δηλαδή κάθονται και μη εμβολιασμένοι, με τη διαφορά ότι από το Σάββατο θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να δείχνουν και για τους εξωτερικούς χώρους rapid test.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεωργιάδης: Απαραίτητος ο εμβολιασμός για την ασφάλεια της επιχείρησης

«Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
astynomia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 52 εκατ. τα πρόστιμα για την Covid - 19 από τον Μάρτιο

Από τον Μάρτιο η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 8,5 εκατ. ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της covid-19, έχουν βεβαιωθεί πάνω από 230.000 παραβάσεις και το ύψος των προστίμων που έχουν κοπεί ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
Elliniki Astynomia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σχέδιο της Αστυνομίας για τη μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων

Θα κινητοποιηθούν 4.000 αστυνομικοί ενώ θα συνδράμει η Αντιτρομοκρατική μαζί με την ΕΥΠ. Σε τι αποθήκες θα φυλαχθούν τα εμβόλια και ποιο είναι το σχέδιο μεταφοράς τους στα εμβολιαστικά κέντρα.