ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ομιλία Γιώργου Πιτσιλή Tax Forum
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στο 13ο Tax Forum εκτίμησε ότι πάνω από 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη.

Η μάχη στα βενζινάδικα, headhunters στο Υπερταμείο και κράτος με κάμερες ιδιωτών

Πέντε πανελλαδικοί έλεγχοι για «κόλπα» στα βενζινάδικα, το Υπερταμείο ψάχνει «κυνηγούς κεφαλών», η τελευταία παράταση στο πλαφόν, αστυνόμευση με ιδιωτικές κάμερες, κέρδη Καραμούζη από κατοικίδια και το «τοξικό» deal του Τραμπ με το Κατάρ.

Για πολλά χρόνια οι επιτήδειοι των καυσίμων έκλεβαν αμέριμνοι το κράτος και τους καταναλωτές, αλλά πλέον φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά, καθώς ο Γ. Πιτσιλής δείχνει αποφασισμένος για γενική επίθεση στα κυκλώματα.

Η ΑΑΔΕ έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα των ελέγχων για όλα τα «κόλπα» των κυκλωμάτων της αγοράς καυσίμων και μάλιστα με νέες τεχνικές ελέγχου, που δεν είχαν συναντήσει στο παρελθόν οι επιτήδειοι.

Τα συστήματα εισροών – εκροών, που προορίζονταν να γίνουν το ηλεκτρονικό «μάτι» των αρχών στην αγορά καυσίμων, ήταν «άσφαιρα» για πολλά χρόνια, αλλά πλέον γίνονται βασικό ελεγκτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2025, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στόχος είναι «η διενέργεια τουλάχιστον 5 κοινών επιχειρήσεων στην Επικράτεια σε πρατήρια υγρών καυσίμων με αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος Εισροών-Εκροών (Φορολογική, Τελωνειακή και Χημική Διοίκηση)».

Θυμίζουμε ότι οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είχαν βγάλει πολλά λαβράκια , ενώ αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα από τους ελέγχους που γίνονται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν.


Headhunters στο Υπερταμείο

Ούτε μία, ούτε δύο: τρεις αναγνωρισμένες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού θέλει να προσλάβει το Υπερταμείο ως συμβούλους και δημοσίευσε σχετική προκήρυξη διαγωνισμού.

Πρόκειται για headhunters, σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία (κυνηγοί κεφαλών). Γιατί, όμως, χρειάζεται το Υπερταμείο αυτή τη στρατιά συμβούλων. Η απάντηση είναι ότι αρχίζει μια μεγάλη εκστρατεία αναζήτησης διοικητικών στελεχών για τις κρατικές εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του (και είναι ουκ ολίγες).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, «η ΕΕΣΥΠ επιθυμεί να προσλάβει τρεις (3) εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού («Σύμβουλοι») σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, την
αξιολόγηση και την επιλογή υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων Μελών Διοικητικών Συμβουλίων των
εταιρειών του χαρτοφυλακίου της».

Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν αναγνωρισμένο κύρος και να είναι «ικανές να επιδείξουν και να παράσχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία της βαθιάς γνώσης και εμπειρίας τους στον τομέα της στελέχωσης ανώτατων θέσεων μεγάλων οργανισμών, με
έμφαση σε θέσεις Μελών Διοικητικού Συμβουλίου τόσο εκτελεστικών όσο και μη εκτελεστικών, καθώς και γνώσης των κανόνων και διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία Διοικητικών Συμβουλίων».

Κάπως έτσι, ίσως για πρώτη φορά γίνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μια αναζήτηση στελεχών δημόσιων επιχειρήσεων που δεν θα περνά από υπουργικά, βουλευτικά και κομματικά γραφεία, αλλά από τα γραφεία εξειδικευμένων εταιρειών αναζήτησης στελεχών. 

Ακούγεται καλό, αλλά να δούμε και στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί. Γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει διαχρονικά ότι ξέρει πολύ καλά πώς να παρακάμπτει τις αξιοκρατικές διαδικασίες.


Αστυνομία με κάμερες... ιδιωτών

Με κάμερες ασφαλείας εντοπίστηκαν και τελικώς συνελήφθησαν οι τραμπούκοι που τραυμάτισαν διδακτορικό φοιτητή κατά την εισβολή που πραγματοποίησαν προ ημερών στη Νομική, προκειμένου να διακόψουν εκδήλωση την οποία δεν ενέκριναν.

Περιττό να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εξιχνιάσεων από την Ελληνική Αστυνομία εγκληματικών και άλλων αντικοινωνικών ενεργειών γίνεται με υλικό που συλλέγεται από κάμερες σε καταστήματα, γραφεία κλπ.

Και αυτό γίνεται εδώ και χρόνια.

Γεγονός που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την αδυναμία του κράτους να εντάξει στην λειτουργία του τεχνολογικά εργαλεία που θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και θα κάνουν ασφαλέστερη τη ζωή μας.

Δεν είναι ότι δεν ξέρουν, ή ότι δεν θέλουν (αν και σίγουρα κάποιοι στον κρατικό μηχανισμό δεν θέλουν) να τοποθετηθούν κάμερες, αλλά απλά είναι περίπου αδύνατο στο ελληνικό χάος. Να αποφασιστεί η στρατηγική για την συγκεκριμένη υποδομή, να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για τα προσωπικά δεδομένα, να τρέξει διαγωνισμός κλπ κλπ

Εδώ δεν μπορούν να βάλουν κάμερες σε 3-4 κεντρικούς δρόμους, όπου έχουμε νεκρούς από τροχαία πολύ συχνά, ή έστω στο μετρό όπου είναι ο παράδεισος των πορτοφολάδων. 

Η ψηφιακή επανάσταση στην χώρα, για την οποία καμαρώνουμε, τελικά είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας με app...


Το τέλος του πλαφόν

Προκάλεσε αγανάκτηση στον επιχειρηματικό κόσμο πρόσφατα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με την απόφασή του για νέα παράταση στο πλαφόν κερδών, παρότι ο ίδιος δήλωνε συνεχώς ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει πέσει πολύ χαμηλά.

Τελικά, ξεκαθαρίστηκε ότι αυτή θα είναι η τελευταία, μικρή παράταση του έκτακτου μέτρου, που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά λόγω της πανδημίας, αλλά από το 2021 η εφαρμογή του ανανεωνόταν συνεχώς, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν έκτακτοι λόγοι που θα το δικαιολογούσαν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων επανέλαβε τη δέσμευση ότι στις 30 Ιουνίου το πλαφόν θα λήξει, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μια διάταξη «πάρα πολύ σκληρή», αλλά και προειδοποιώντας ότι το τέλος του πλαφόν δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Κάπως έτσι, κλείνει αυτό το κεφάλαιο, αλλά μένει μια απορία: γιατί, άραγε, ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε την τελευταία ανανέωση του πλαφόν, όταν ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει πια και ο ίδιος υπερηφανευόταν ότι έχουμε πολύ χαμηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα; 


Το βραδυκίνητο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι (για να το πούμε κομψά...) οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων από τους ρυθμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Την ανάγκη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκσυγχρονιστεί, ώστε να γίνεται γρηγορότερα και ευκολότερα η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να μην χάσουμε το «τρένο» της καινοτομίας, επισήμανε με έμφαση χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γιάννης Γιώτης.

Στο πλαίσιο πάνελ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, με θέμα «Ευρωπαϊκές πολιτικές και παγκόσμιες εξελίξεις στη Βιομηχανία τροφίμων – Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια» μίλησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ και άλλους ομιλητές.

Ο Γιάννης Γιώτης βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε προγραμματισμό, βγαίνουν προγράμματα ενίσχυσης αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Υπάρχει καθυστέρηση, φοβάμαι μήπως χάσουμε το τρένο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καινοτομία στο υπουργείο». 

Και απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον ρώτησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε fast track στις επενδύσεις στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης; Full AI θέλετε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Πώς θα το βάλουμε μέσα;». Για να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «είναι ένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία ανάπτυξης». 


Κυνήγι οφειλετών για 3 δισ.

Φιλόδοξους στόχους για τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών θέτει για το 2025 η ΑΑΔΕ. Από τις οφειλές σε καθυστέρηση για περισσότερο από ένα χρόνο, ο εισπρακτικός στόχος είναι 1,6 δισ. και για τις οφειλές με μικρότερη καθυστέρηση 1,4 δισ. Συνολικά, δηλαδή θα πρέπει να μπουν 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ο στόχος είναι η εισπραξιμότητα να φτάσει το 33% και είναι μάλλον φιλόδοξος.

Την ίδια ώρα, στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους εξυπηρετούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις των οφειλών τους. Το πρώτο που αναμένεται να γίνει θα είναι να ενεργοποιηθεί η παλιά διάταξη, που ως τώρα έχει μείνει στα χαρτιά και προβλέπει ότι ένας φορολογούμενος με ρυθμισμένες οφειλές θα έχει αρχικά ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, το οποίο θα αυξάνεται όσο πληρώνει με συνέπεια τις δόσεις.

Μια άλλη σκέψη είναι να παρακρατεί λιγότερα η Εφορία όταν ένας φορολογούμενος με ρυθμισμένα χρέη πουλάει ένα ακίνητο, εφόσον είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση της ρύθμισης. Σήμερα, όταν πωλείται ένα ακίνητο η Εφορία παρακρατά έως και 70% του τιμήματος.


Κέρδη από τα κατοικίδια

Το 2022 το fund SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη επένδυσε στον τομέα της κτηνιατρικής φροντίδας και των εργαστηρίων ζώων συντροφιάς, αποκτώντας τότε την πλειοψηφία της κλινικής Πλακεντία στην Αγία Παρασκευή. 

Από τότε,  μέσω της εταιρείας Four Feet έχει στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο σύγχρονων μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Ήδη έχει τρεις μονάδες στην Αττική και τρεις κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες και Βόλο. 

Τελευταία επένδυση η έναρξη λειτουργίας της κλινικής στον Άλιμο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Η κλινική είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αξονικό και μαγνητικό τομογράφο.

Σύμφωνα με έρευνα της diaNEOsis, το 43% των Ελλήνων έχουν κατοικίδιο ζώο (κυρίως σκύλους και γάτες), εκ των οποίων το 89% δηλώνουν πως επισκέπτονται τακτικά τον κτηνίατρο. 

Η δραστηριότητα είναι πολλά υποσχόμενη, όπως δείχνει η εμπειρία από το εξωτερικό, και ο Ν. Καραμούζης δεν έχει διστάσει να επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 12 εκατ. ευρώ για να γίνει ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην κτηνιατρική φροντίδα στην Ελλάδα.


Το δωράκι στον Τραμπ

Ένα ιπτάμενο παλάτι θέλει να χαρίσει στον Τραμπ ο εμίρης του Κατάρ, ένα ειδικά μετασκευασμένο Boeing 747, υπολογιζόμενης αξίας 400 εκατ. δολ.

Παρότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει να δέχεται ο πρόεδρος δώρα από ξένες κυβερνήσεις, ο Τραμπ έσπευσε να το αποδεχτεί, δηλώνοντας ότι μόνο ένας ηλίθιος θα έλεγε «όχι» σε τέτοιο δώρο.

Πέρα από την πολιτική συζήτηση για μια συναλλαγή που παραπέμπει σε δωροδοκία (η συμφωνία προβλέπει ότι μετά τη λήξη της θητείας Τραμπ το αεροπλάνο θα περάσει στο προσωπικό του ίδρυμα, τη Βιβλιοθήκη Τραμπ), το deal δεν είναι τόσο καλό όσο φαίνεται για το αμερικανικό κράτος.

Τρεις ειδικοί δήλωσαν στο NBC ότι το αεροπλάνο μπορεί να είναι ιπτάμενο παλάτι, αλλά δεν έχει τις ειδικές προδιαγραφές του Air Force One, που εκτός από ιπτάμενο παλάτι πρέπει να είναι και ιπτάμενο φρούριο. Θα χρειαστεί να εγκατασταθούν τα ειδικά συστήματα προστασίας που προβλέπονται για το προεδρικό αεροσκάφος, μια δουλειά που θα έχει κόστος 1 δισ. δολ. και μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ θα φέρει στο αμερικανικό κράτος ένα αεροπλάνο που αξίζει 400 εκατ. δολ., θα πρέπει να δαπανηθούν 1 δισ. δολ. για τη μετασκευή του σε Air Force One και όταν τελειώσει η θητεία του Τραμπ αυτά τα λεφτά θα πρέπει να χαθούν, αφού το αεροσκάφος θα περάσει στη Βιβλιοθήκη Τραμπ. 

Η τέχνη του (κακού) deal...


Ο Πούτιν σε θέση ματ

Οι φίλοι του Πούτιν τον περιγράφουν ως «μεγάλο σκακιστή», που πάντα βρίσκεται μερικές κινήσεις μπροστά από τους αντιπάλους, αλλά αυτή τη φορά ο Ρώσος πρόεδρος κινδυνεύει να βρεθεί σε θέση ματ, καθώς ο Β. Ζελένσκι αποδείχτηκε ικανότερος παίκτης.

Όταν η Δύση απείλησε με νέες, βαριές κυρώσεις τη Ρωσία, αν δεν δεχόταν άμεση και άνευ όρων εκεχειρία, ο Πούτιν έκανε έναν ελιγμό: πρότεινε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Πέμπτη, 15 Μαϊου.

Όμως, ενώ ο Πούτιν περίμενε ότι αυτές οι συνομιλίες θα «γείωναν» τις απειλές της Δύσης για βαριές κυρώσεις, χωρίς ο ίδιος να δεχτεί εκεχειρία και υπολόγιζε ότι θα γίνονταν συναντήσεις σε επίπεδο χαμηλότερο από τους ηγέτες των δύο κρατών, όπως είχε γίνει και το 2022 σε συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι έκανε μια κίνηση που τον στρίμωξε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δέχτηκε τις συνομιλίες, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν σε επίπεδο προέδρων, καλώντας τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, 

Ο Ρώσος πρόεδρος, φυσικά, δεν πρόκειται να πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Κρεμλίνο, ύστερα από παρατεταμένη αμηχανία -ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ θα πάει.

Έτσι, χάνει μια σημαντική μάχη εντυπώσεων: φαίνεται ότι εκείνος δεν θέλει τις συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος και κινδυνεύει να συσπειρώσει τη Δύση εναντίον του, όσο και αν ο Τραμπ έχει συμπλεύσει μαζί του ως τώρα.

Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας το είπε πολύ καθαρά: «Ο Πούτιν δεν θέλει την ειρήνη. Θέλει να συνεχίσει να βομβαρδίζει τους Ουκρανούς».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Pasxa-Trapezi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν ήταν το ακριβότερο Πάσχα το φετινό, λέει το Υπουργείο Ανάπτυξης

Η αντιπολίτευση που προέβλεπε το πιο ακριβό Πάσχα, βρέθηκε εκτός πραγματικότητας. Οι ίδιοι που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ακρίβειας, το έκαναν για δικούς τους λόγους, αναφέρει το Υπουργείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πτωτική πορεία οι τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας

Τον Απρίλιο σημειώθηκε σημαντική μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που οφείλεται στην πτώση των διεθνών τιμών και την ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αστυνομικοί των 4.000 ευρώ, «ψεκασμένοι» κατά των ΑΠΕ και το ελληνικό supershoe

Η φάμπρικα στην Αστυνομία με τα τετραχίλιαρα, οι Έλληνες που πιστεύουν ότι οι ΑΠΕ βλάπτουν το περιβάλλον, η «βουτιά» τιμής της βενζίνης, το νέο ΠΔΕ του Ν. Παπαθανάση και το σούπερ παπούτσι Made in Greece.