ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios
Φώτο: Shutterstock

Διευκρινίσεις για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για τα rapid test

Το υπουργείο Εργασίας παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις για την υποβολή στο «ΕΡΓΑΝΗ» υπεύθυνης δήλωσης από τις επιχειρήσεις για τη διενέργεια rapid test των εργαζομένων.

Διευκρινίσεις για την υποβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19» (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/15-10-2021, όπως τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.69459/05-11-2021) διευκρινίζονται τα εξής:

  • Από 06/11/2021, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης δύο φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον δύο ημερών.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία ημέρα την εβδομάδα, ή δύο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία ημέρα, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

  • Από την 6η Νοεμβρίου 2021, εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Καθίσταται συνεπώς σαφές, ότι η δυνατότητα της επιλογής «Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», αφορά πλέον, αποκλειστικά και μόνο τις υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρήσεων-εργοδοτών για τις εβδομάδες αναφοράς 18/10/2021 έως 24/10/2021, 25/10/2021 έως 31/10/2021 και 01/11/2021 έως 07/11/2021.

  • Δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης (μενού: μητρώα-στοιχεία προσωπικού) οι εργαζόμενοι για τους οποίους, κατά τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, έχει ήδη επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση ή με τον θάνατο του εργαζομένου).
  • Κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για την εβδομάδα αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 από τον εργοδότη, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν υποβληθεί στον έναν εκ των δύο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων νόσησης πριν την έναρξη της εβδομάδας αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 και εν προκειμένω το Σάββατο 06/11/2021 ή την Κυριακή 07/11/2021, δίνεται η δυνατότητα επιλογής της τιμής «Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης».

Τέλος, επισημαίνεται ότι, από την εβδομάδα αναφοράς από 15/11/2021 έως 21/11/2021 και εντεύθεν, οι δύο υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται αυστηρά εντός των χρονικών ορίων της εκάστοτε εβδομάδας αναφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

remote work-tilergasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα χορηγούνται οι ειδικές άδειες στους εργαζόμενους λόγω κορονοϊού

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορονοϊό είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το rapid test δικαιολογεί την απουσία εργαζομένου που νοσεί με covid

Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση αυτή και μόνο, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, όπως ισχύει για όλες τις ασθένειες.
ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών για rapid test

Παράταση στην προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης» έως και τη Δευτέρα 08/11.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιους ανεμβολίαστους θα επιβληθεί επ’ αόριστον αναστολή εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως υπάρχουν κλάδοι που είναι πιο ευαίσθητοι και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζει πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων.