ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
Φωτο: Shutterstock

Εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον η τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης των δύο εταιρειών, όσοι έχουν λάβει και την τρίτη δόση του εμβολίου έχουν 25πλάσια αντισώματα έναντι της νέας μετάλλαξης.

Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στέλνει μία νέα κλινική μελέτη των Pfizer και BioNTech, σύμφωνα ε την οποία όσοι έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου τους είναι προστατευμένοι. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς η εν λόγω μελέτη συνεχίζεται, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, «είδαν» να 25πλασιάζονται τα ανισώματά τους, δηλαδή απέκτησαν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ίσχυε για τις προηγούμενες μεταλλάξεις αλλά και στις δύο δόσεις του εμβολίου. 

Αντίθετα το πλάσμα αίματος όσων είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου δεν είχε την ίδια «σθεναρή» αντίσταση στη μετάλλαξη Όμικρον, συμπληρώνουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες. 

«Είναι φανερό από τα προκαταρκτικά στοιχεία ότι η προστασία αυξάνεται με την τρίτη δόση», τόνισε ο Αλ. Μπουρλά επικεφαλής της Pfizer, ενώ ανάλογου τύπου δηλώσεις πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν

Η θετική εξέλιξη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εμβολιασμών με την επονομαζόμενη και αναμνηστική δόση, ενώ καταφθάνει μετά από τις μεγάλες ανησυχίες που είχε δημιουργήσει ο επικεφαλής της Moderna, Στέφεν Μπάντσελ, στα τέλη Νοεμβρίου ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη. 

Ο Μπάντσελ είχε υποστηρίξει, μιλώντας στους «Financial Times» ότι «δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο προστασίας όπως αυτό που είχαμε με τη «Δέλτα». Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία, αλλά με όσους επιστήμονες έχω μιλήσει το μήνυμά τους είναι ότι η εξέλιξη δεν θα είναι καλή», ενώ σε μετέπειτα δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα μπορέσει να υπάρξει μία ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα αντιμετώπιζε την Όμικρον. 

Καθησυχαστικός για την μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον επικεφαλής της της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κ. Μάικλ Ράιαν, να υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19,

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EMA, Evropaikos Organismos Farmakon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέρ της χρήσης του εμβολίου Pfizer για παιδιά 5 - 11 ετών ο ΕΜΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα «οφέλη για τα παιδιά 5 - 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19».
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pfizer: Πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής Δέλτα

«Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δείχνουν ότι το εμβόλιό μας είναι πολύ αποτελεσματικό, περίπου 90%, στην πρόληψη της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός», δήλωσε ο Αλόν Ράπαπορτ, ιατρικός διευθυντής της Pfizer στο Ισραήλ.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού.