ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plimmires
Φωτο: ΑΠΕ

Σάρωσαν Χαλκιδική και Θάσο οι καταστροφικές πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές της Θάσου. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια στη Χαλκιδική και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Στις πληγείσες περιοχές κυβερνητικό κλιμάκιο.

Στο νότιο τμήμα της Θάσου τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, το τελευταίο 48ωρο το νησί έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Η Πυροσβεστική, μετέφερε τέσσερα άτομα σε ασφαλές σημείο, καθώς είχαν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.  Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν κυρίως το νότιο τμήμα της Θάσου, με πολλούς δρόμους, αλλά και σπίτια να έχουν πλημμυρίσει. Το τελευταίο 24ωρο, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα τους, ρέματα και αρδευτικά κανάλια έχουν υπερχειλίσει, πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς όπου το νερό μπήκε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και στην Ποταμιά, όπου δύο οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν πλημμύρισαν ολοσχερώς. Το κεντρικό ρέμα της Ποταμιάς έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα το νερό να «τρέχει» ανεξέλεγκτο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως αναφέρει το kavalanews.gr.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος, εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Χαλκιδική

Οι δρόμοι στην Χαλκιδική έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους τις τελευταίες ώρες, ενώ πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, ορμητικά νερά από χειμάρρους είχαν κατακλείσει νωρίτερα την είσοδο στην Ολυμπιάδα (στο τμήμα του δρόμου από τον Σταυρό). Ο δρόμος άνοιξε ωστόσο όπως είπε ο κ. Βαλιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση στην Ολυμπιάδα είναι πολύ δύσκολη. «Όπως είπε οι χείμαρροι έχουν "κατεβάσει" πέτρες, πρανή, φερτά υλικά σε δρόμους, αυλές, πολύ φοβάμαι και σε σπίτια ... Τα νερά παρέσυραν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο ακόμη και ένα κοντέινερ όπως μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης του».

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε εγρήγορση

Στόχος είναι οι αρμόδιοι φορείς να παραμείνουμε σε εγρήγορση και οι πολίτες ενημερωμένοι καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας αύριο, δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Χαλκιδική και Θάσο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το πρωί Κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Χαλκιδική και στην Θάσο.

Μαζί τους μεταβαίνουν, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η αποστολή θα μεταβεί με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και θα προσεγγίσει στις 8.30 την περιοχή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (Δημοτικό Γήπεδο) και στις 10.45 την νήσο Θάσο (Γήπεδο Λιμένα).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Κοζάνη

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την προσεχή Δευτέρα στην Πτολεμαΐδα, ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, με τη συμμετοχή φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.