ΓΔ: 1448.35 0.92% Τζίρος: 29.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παράταση των μέτρων της πανδημίας για μία εβδομάδα αποφάσισαν οι Ειδικοί

Στην απόφαση συνέβαλε το γεγονός ότι η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων, λόγω της Όμικρον, παρά το ότι δεν αυξάνει τους νοσηλευμένους σε ΜΕΘ, προκαλεί αρκετό βάρος στο Σύστημα Υγείας.

Παράταση των μέτρων αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Τα μέτρα που παρατείνονται μέχρι τις 23 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. 
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παράλλαξης Όμικρον, παρά το γεγονός ότι δεν αυξάνει τους νοσηλευμένους σε ΜΕΘ προκαλεί αρκετό βάρος στο Σύστημα Υγείας καθώς αυξάνονται όσοι νοσηλεύονται σε κλινικές covid. 

O κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Αναφορικά με το ζήτημα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Maskes, Koronoios, FFP2, Corona Virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με δική τους δαπάνη για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.