ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:18 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τόσο ανθρώπινο πόνο.

Φωνή διαμαρτυρίας για «τη βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία» υψώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ υπογραμμίζει την αποτυχία όλων -ακόμη και των εκκλησιαστικών ηγετών- να αποτρέψουν αυτόν τον πόλεμο.

Με εγκύκλιο σημείωμα που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδικάζει όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, προκαλώντας τόσα θύματα, «θρηνώντας για όσους διώκονται και δοκιμάζονται». «Μπορεί ο πόλεμος να μην είναι κάτι καινούργιο, όμως δεν τον καθιστά λιγότερο αποτρόπαιο», επισημαίνουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα δώδεκα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Καμία πρόκληση, καμία επιδίωξη και καμία πρόφαση δεν δύναται να δικαιολογήσει την θηριωδία του πολέμου», σημειώνει η Σύνοδος. «Ο πόλεμος όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ανατροφοδοτεί τον κύκλο της βίας, του μίσους, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της πείνας και της απώλειας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, που ως Χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να τιμούμε».

«Άμαχοι βομβαρδίζονται, με θύματα ακόμη και παιδιά, καταστρέφονται Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, ζωτικές υποδομές και μνημεία μακραίωνης πολιτισμικής σημασίας, στρατιές προσφύγων αναζητούν απελπισμένα διόδους διαφυγής. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής, ενώ τίποτε δεν αποκλείει ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις», προειδοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Σημειώνει, μάλιστα, πως ήδη η Εκκλησία έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις δομές της (Ξενώνες Προσφύγων και Μεταναστών της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Συνύπαρξις», της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ.ά.) για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ιδιαίτερα παιδιών.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε και στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και την βίαιη εισβολή στην Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την χειμαζομένη και αιμασσούσα επί πεντηκονταετία όλη Κύπρο μας, τονίζει εκ νέου ότι και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία ο πόλεμος δεν επιλύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο».

«Δυστυχώς», καταλήγει η Ιερά Σύνοδος, «μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, ακόμη και ως εκκλησιαστικών ηγετών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός» και καλεί άπαντες σε προσευχή και να κάνουν ό,τι μπορούν για να λήξει το συντομότερο η τραγωδία του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Αδύνατο να ελέγχουμε πιστοποιητικά ή τεστ των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, αλλά δεν είναι εφκτό το προσωπικό των ναών να αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου πιστοποιητικών ή τεστ.
ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση της Ιεράς Συνόδου για τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Στην εγκύκλιο που απέστειλε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι αποτελεί «το βασικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε δήλωση του τόνισε πως η παρουσία του στην εκδήλωση των εγκαινίων του Σπιτιού της Τουρκίας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση της συμφοράς, της προσφυγιάς και της κατοχής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση για βοήθεια στους πυρόπληκτους από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε πως έχει ήδη δημιουργηθεί και μια ειδική ιστοσελίδα στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να πραγματοποιήσει απευθείας δωρεά.