ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
green transformation
Φώτο: Shutterstock

Ποιες θεσμικές αλλαγές χρειάζεται ο «πράσινος» μετασχηματισμός των πόλεων

Όπως σημειώνει ο κ. Καρατσώλης για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού θα πρέπει να υπάρξει μια μαζική και ταχεία απανθρακοποίηση, και επιλογές βασισμένες στο έδαφος και τη φύση.

Στη συζήτηση για τον «Πράσινο Μετασχηματισμό των πόλεων - Εργαλεία Δίκαιου - Nature-based solutions» συμμετείχε ο δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, επιστημονικός συνεργάτης Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων Κωνσταντίνος Καρατσώλης η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ESG Athens Symposium 2022.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρατσώλης επικεντρώθηκε στην ανάγκη για λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nbs), το πεδίο εφαρμογής τους καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εθνικό μας δίκαιο προς αυτή τη κατεύθυνση. Για να πετύχουμε τους στόχους που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, σημείωσε ο κ. Καρατσώλης απαιτείται, εκτός από μια μαζική και ταχεία απανθρακοποίηση, και επιλογές βασισμένες στο έδαφος και τη φύση, μέσω της προστασίας, της αποκατάστασης και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων (Δάση , πάρκα – άλση , καλλιέργειες, υγρότοποι, ρέματα , παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα).

Αυτό, τόνισε ο κ. Καρατσώλης, προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Στη Δασική Νομοθεσία – Νομοθεσία περί αστικών πάρκων – αλσών – pocket park, με στόχο να καθοριστεί επακριβώς τι επιτρέπεται  και πως σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις Νbs στα πάρκα και στα άλση. 
  • Στον Νέο Οικοδομικός Κανονισμός - ΝΟΚ (Ν.4067/2012), όπου θα πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες διατάξεις με κίνητρα και υποχρεώσεις για πρασίνισμα (πρασίνισμα κτιρίων πράσινες στέγες, πράσινοι τοίχοι/προσόψεις και φυτεμένες στέγες). 
  • Στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) - Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ), στα οποία θα πρέπει να προβλεφθεί ως όρος ή ότι επιβάλλονται οι Nbs ή ότι επιτρέπονται αναλόγως των περιοχών και της φυσιογνωμίας τους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θα ήταν να εφαρμοστούν οι Nbs σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη. 
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον πρωθυπουργό ενόψει COP26

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνονται μέσω των επιστολών τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας να λάβει υπόψιν του μέτρα και δράσεις που προτείνουν, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WMO: Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια

Η τάση για άνοδο των θερμοκρασιών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο υπογραμμίζει την «τεράστια πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο κόσμος για να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης το «Δάσος Παναγίας Βαλτινού»

Το τοπίο της ευρύτερης περιοχής είναι καθαρά αγροτικό χαρακτηριστικό του θεσσαλικού κάμπου. Ανήκει στον εξωαστικό χώρο του Δήμου Τρικκαίων που χαρακτηρίζεται λιγότερο από φυσικό τοπίο και περισσότερο από την ανθρώπινη επέμβαση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αθηναίων: Στόχος η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 61%

Το νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει επτά άξονες δράσης θέλοντας να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες αλλά και για συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.