ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απονομή βραβείων σε ελαιόλαδα και ελιές στο πλαίσιο της Detrop Boutique

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καλλιεργηθεί κλίμα εξωστρέφειας στις διεθνείς αγορές ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, όπου η χώρα μας διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα.

Με την απονομή των βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών «OLIVE OIL TROPHY»  και «TABLE OLIVES TROPHY», με σημαντικές ειδήσεις και ενημέρωση για τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στον ελαιοκομικό τομέα και την απόφαση για την συγκρότηση φόρουμ του ελαιοκομικού τομέα, ολοκληρώθηκαν τα OLIVE TROPHIES 2022, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΔΕΘ – HELEXPO με την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών DETROP BOUTIQUE.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στην εκδήλωση συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ και της ΦΙΛΑΙΟΣ για την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι με εξωστρέφεια θα κατακτηθούν οι διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, όπου η χώρα μας διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη των OLIVE TROPHIES σε Ολυμπιάδα δράσεων, προκειμένου τα ελαιοκομικά προϊόντα να αναδειχθούν παγκοσμίως και να οδηγήσουμε τα εθνικά μας προϊόντα στον τελικό προορισμό τους, που είναι το τραπέζι του καταναλωτή σε όλο τον κόσμο ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε ότι το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά αναζητούν το όχημα που θα τα οδηγήσει στην ανάπτυξη και η πρωτοβουλία της ΔΕΘ – HELEXPO και της ΦΙΛΑΙΟΣ αποτελεί το όχημα αυτό, παράλληλα με τη στήριξη από την Πολιτεία, τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού τομέα είναι πλέον συνυφασμένη με την πιεστική ανάγκη να τον μεταρρυθμίσουμε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ, Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Το νέο ζητούμενο» τόνισε, «είναι οικονομίες κλίμακας στον κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και πάταξη του παραεμπορίου, προσέλκυση υψηλού επιπέδου και δεξιοτήτων στελεχών, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης με διάρκεια και στόχευση». 

Τις ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, ανέδειξε ο Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, υπεύθυνος Συντονισμού του Έργου AristOil, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πολυφαινολών. Παράλληλα, παρουσίασε τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού έργου ARISTOIL στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας παραγωγής πολυφαινολικού ελαιόλαδου, καθώς και στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των ΕυρωΜεσογειακών φορέων-εταίρων των προγραμμάτων Aristoil στη συγκρότηση CLUSTER διακίνησης του Health Claim ελαιόλαδου.

Στις έννοιες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, καθώς επίσης και στην παγκόσμια τάση για ζήτηση και παραγωγή προϊόντων, που πιστοποιημένα ακολουθούν κανόνες αειφορίας, αναφέρθηκε ο Άγγελος Μοχλούλης, Managing Partner & Founder KYBEA – Κέντρου Υπηρεσιών Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Ακόμη, σημείωσε την επιρροή που θα έχουν οι σύγχρονες αυτές τάσεις στο χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου και στα βήματα, που θα πρέπει να γίνουν, ώστε ο κλάδος να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες αυτές.

Στον κίνδυνο της διαρκώς μειούμενης ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την 4ετία 2018-2022 η μείωση των ελαιώνων θα αγγίξει το 5,31%, ενώ την 4ετία 2012-2017 η μείωση ανήλθε στο 4,9%.

Ως μία εκ των ενδεδειγμένων λύσεων ο κ. Παπαχατζής πρότεινε τα επενδυτικά funds, τα οποία επενδύουν στον αγροδιατροφικό τομέα, με την μέθοδο της Επίμορτης Αγροληψίας. Αντίστοιχη κίνηση έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο HORTlab Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), το οποίο αναπτύσσει την γεωργία ακριβείας.

Την εγκεκριμένη από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς παρουσίασε ο Γεωπόνος και Panel Leader Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης. «Η αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς» υπογράμμισε ότι «θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της παραγωγής και στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος.»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Forum του ελαιοκομικού τομέα» παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του ελαιοκομικού τομέα και εκφράστηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός forum, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, οι αγροδιατροφικές συμπράξεις των Περιφερειών, οι ελαιοκομικοί Δήμοι, οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί, τα τοπικά επιμελητήρια, κλπ. Οι εισηγητές υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης δομής, με τη λογική των συνεργιών, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το οικονομικό και διεθνές περιβάλλον, έτσι όπως αυτό μεταβάλλεται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Απονομή των Βραβείων στους διακριθέντες των δύο Διαγωνισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκοσμίου ενδιαφέροντος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

«Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης .
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανακοίνωση της ναυτιλιακής για το τραγικό γεγονός στη Γλυφάδα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδέποτε η εταιρεία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα», ενώ χαρακτηρίζει τον δράστη «κοινό δολοφόνο».
europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας - ΕΕ στο 2ο συνέδριο γεωπολιτικής

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα όπως η ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμβολή της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων αλλά και η ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα.
proionta, trofima, ellada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα αύριο για την ΕΞΠΟΤΡΟΦ με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα

«Είναι η πρώτη έκθεση τροφίμων της χρονιάς, η οποία συγκεντρώνει όλους τους επαγγελματίες από τον χώρο της Εστίασης, των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, της Μικρής λιανικής και του χονδεμπορίου» αναφέρει ο Κωστής Μοσχονάς, CEO της διοργανώτριας εταιρείας.