ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα χτυπήματα κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Με τους ελέγχους για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού να συνεχίζονται αμείωτοι, οι Αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις 170 πακέτων τσιγάρων, 800 ράβδων καπνού και 36,1 εκατ. λαθραίων τσιγάρων.

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την καταστολή του λαθρεμπορίου τσιγάρων με τους αστυνομικούς της Δίωξης Λαθρεμπορίου και Διασυνοριακού Εγκλήματος Σερρών να προχωρούν σε κατασχέσεις το τελευταίο 24ωρο στον Προμαχώνα 170 πακέτων τσιγάρων και 800 ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται για συσκευές θερμαινόμενων τσιγάρων.

Όπως διαπιστώθηκε τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έφεραν την ειδική ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης και δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές υποθέσεις, για τις οποίες έγιναν ισάριθμες συλλήψεις. Για την πρώτη με τα συμβατικά τσιγάρα, συνελήφθη ένας 21 ετών Βούλγαρος, ενώ για τη δεύτερη με τις ράβδους καπνού (πιο γνωστά κυρίως ως Iqos), μία 45χρονη συμπατριώτισσά του. Και οι δύο συνελήφθησαν κατόπιν ελέγχων στα αυτοκίνητά τους, κατά την είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Όπως έγινε γνωστό, για την περίπτωση των θερμαινόμενων τσιγάρων η συλληφθείσα φέρεται να κατέθεσε ότι τα κατείχε για ιδία χρήση.

Επιπλέον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την καταστολή του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και παραποιημένων προϊόντων, το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην κατάσχεση 36.100.000 τεμαχίων λαθραίων τσιγάρων.

Στις 13/04/2022, μετά από ανάλυση κινδύνου του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, επιλέχθηκε για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν εμπόρευμα «ξύλινα μαχαιροπήρουνα», για τα οποία είχε κατατεθεί αίτημα για σιδηροδρομική μεταφορά στη Βουλγαρία και βρισκόταν σε περιβάλλοντα χώρο Λογιστικής Αποθήκης.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τον σκύλο ανιχνευτή καπνικών «ΧΑΚΕΡ», ο οποίος έδωσε ένδειξη ύπαρξης καπνικών. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στο υπόλοιπο φορτίο, που είχε φτάσει οδικώς τις προηγούμενες ημέρες και παρέμενε εντός της Λογιστικής αποθήκης.

Ο έλεγχος οδήγησε στην ανακάλυψη της τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, που αφορούσε εμπορεύματα δηλωθέντα ως «ξύλινα μαχαιροπήρουνα» και «υποδήματα ασφαλείας», τα οποία είχαν φτάσει οδικώς απ΄την Βουλγαρία, έχοντας δηλωμένους ως αποστολείς ελληνικές επιχειρήσεις και ως παραλήπτες επιχειρήσεις στην Τσεχία.

Την επόμενη ημέρα, και με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ), η ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν υφίστανται στις δηλωθείσες έδρες. Συνολικά, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, βρέθηκαν 36,1 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι αυτών ανέρχονται συνολικά σε 7,32 εκ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν περισσότερα από 75.000 πακέτα και συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων, καθώς και 63.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και το παράνομο περιουσιακό όφελος από την δράση των συλληφθέντων, ξεπερνούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το 1.100.000 ευρώ.