ΓΔ: 1447.36 -0.09% Τζίρος: 33.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελληνικές επιχειρήσεις, λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

Η One Stop Liaison Office και η αυτοτελής διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημέρωσαν για την δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, νομικής μορφής και έτους ίδρυσης, να χρηματοδοτηθούν μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ως το 50% της επένδυσής τους και με επιτόκιο 0,35%.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης δανείων σε επιχειρήσεις αφορά σε επενδυτικά σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ το νέο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» (https://greece20.gov.gr/se-leitourgia-i-platforma-ypovolis-ependytikwn-protasewn-gia-xrimatodotisi-mesw-daneiwn-apo-to-ellada-2-0/), ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας την ανθεκτικότητα στις διεθνείς αντίξοες συνθήκες και τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι ενισχύσεις αφορούν επενδυτικά σχέδια που είναι ήδη ενταγμένα ή δεν έχουν ενταχθεί σε διάφορα καθεστώτα ενίσχυσης(Αναπτυξιακός Νόμος, άλλο πλην Αναπτυξιακού ή συνδυασμός αυτών), αλλά και επενδυτικά σχέδια που αναμένεται ή δεν αναμένεται να ενταχθούν σε κάποιο αναμενόμενο καθεστώς ενίσχυσης. Ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων καινοτομίας - έρευνας και ανάπτυξης ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού.

Η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2022 και υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας https://rrf-gobeyond.gr/welcome.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αλλάξουν τη Δημόσια Διοίκηση

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη χαρακτηρίσει «Σχέδιο Μάρσαλ» το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως επισημαίνει θα χρηματοδοτήσει πολλά από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται ήδη στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
digital transformation-texnologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προηγμένες υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς μέσω των G-Cloud και H-Cloud

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης υποδομών, οι οποίες θα καθιστούν τα δεδομένα μας ασφαλή τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και από κακόβουλες ενέργειες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Έλληνες ερευνητές εναντίον των παθήσεων του αναπνευστικού

Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της πνευμονίας. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.