ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skoupidia, Recycle, Waste
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

Αυτός είναι ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020. Ποιους άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο.

Με την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των αποβλήτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αττική κάνει ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση του οράματος της Διοίκησης της Περιφέρειας, για την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος διαχείρισης των στερών αποβλήτων της.

Το βήμα αυτό οφείλεται στην σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, στον σχεδιασμό της περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020, ενώ η συμφωνία του ΥΠΕΝ είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης του σχεδιασμού αλλά και όρος για την επιλεξιμότητα των δαπανών των απαιτούμενων έργων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, η οποία «δικαιώνει τις προσπάθειες της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ» όπως επισημαίνει. Επιχαίρει για την πρωτοπορία της Περιφέρειας Αττικής, σημειώνοντας ότι διαθέτει έναν εγκεκριμένο σχεδιασμό, την ώρα που οι υπόλοιποι περιφερειακοί σχεδιασμοί ακόμα εκπονούνται.

«Πλέον γυρίζουμε σελίδα. Με σχέδιο και πρόγραμμα, με σαφή στοχοθέτηση και δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση ενός μοντέλου διαχείρισης που προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, βάζουμε ισχυρές βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της Αττικής», υπογραμμίζει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι: «Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ στον περιφερειακό σχεδιασμό αποδεικνύει ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σχεδιασμός καλύπτει το σύνολο των εξαιρετικά αυστηρών ευρωπαϊκών απαιτήσεων προσαρμογής στην κυκλική οικονομία . Ενώ εγγυάται ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Επιπλέον, διασφαλίζεται η δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε τα απαραίτητα νέα "πράσινα" έργα από το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες». 

Τέλος, ο περιφερειακός σχεδιασμός ο οποίος εκπονήθηκε με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ανταποκρίνεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

  • Στην στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.
  • Στην προμήθεια και δωρεάν διάθεση προς τους δήμους σύγχρονου εξοπλισμού για την ανακύκλωση.
  • Στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, με δωρεάν διάθεση εξοπλισμού στους δήμους (καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι).
  • Στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος.
  • Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα για υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Στο πλαίσιο αυτό ήδη προχωρά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας), η υλοποίηση των οποίων θα μειώσει σχεδόν κατά τα 2/3 τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται προς ταφή, αλλά και θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, για δήμους και δημότες, της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω αποφυγής του τέλους ταφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 3 σύγχρονα απορριμματοφόρα και 400 καφέ κάδους ενισχύθηκαν οι Δήμοι Καλλιθέας και Π. Φαλήρου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση 2020», παραδόθηκαν δύο ειδικά απορριμματοφόρα και 280 καφέ κάδοι στην Καλλιθέα και ένα απορριμματοφόρο και 120 κάδοι στο Π. Φάληρο.
Apostolos Tzitzikostas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το Παρατηρητήριο θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να καταγράφεται η πραγματική εικόνα των περιβαλλοντικών αναγκών, αφετέρου να σχεδιάζονται δράσεις θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του Flyover

Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και κίνησης των δικύκλων και ο τονισμός της οριζόντιας σήμανσης διαβάσεων, αρχικά γύρω από τα σχολεία και τους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Nikos Hardalias, Nikos Xardalias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορίστηκε από τον Ν. Χαρδαλιά το νέο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Αττικής

Στο νέο διοικητικό σχήμα, ορίστηκε για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αναπληρωτής περιφερειάρχης, θέση στην οποία τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Χριστίνα Κεφαλογιάννη.
Apostolos Tzitzikostas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξοπλισμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών παρέδωσε ο Απ. Τζιτζικώστας

Τα υλικά αφορούν σε σκηνές, τέντες, αντλίες και λοιπό εξοπλισμό, απαραίτητο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καταστροφές και κρίσεις και παραδόθηκαν σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και πυροσβεστική.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 2024 η σύμβαση για την αναβάθμιση του άξονα Ευζώνων- Χαλάστρας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα το οποίο δεν λειτουργεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά τροχαία δυστυχήματα.