ΓΔ: 1484.06 0.46% Τζίρος: 94.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital skills-ekpaideusi
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό επίπεδο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών δήμων

Παρά το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί προτεραιότητα, έρευνα απέδειξε πως οι παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχονται από την πλειονότητα των δήμων είναι πάρα πολύ λίγες.

Σε χαμηλό επίπεδο οι διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι στην Ελλάδα με την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμό να είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς οι καθυστερήσεις που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλες.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του Regional Growth Conference στην Πάτρα, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΤΑ υποστήριξε πως είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και μίλησε για τη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν ιδέες και προτάσεις.

Ο Δημήτρης Μαραβέλιας, πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ έκανε λόγο για «εμβληματικό» έργο της ΕΕΤΑΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχους την απλούστευση του ψηφιακού ανασχεδιασμού, την εκπόνηση προδιαγραφών αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και τον αποτελεσματικό διαχωρισμό του ανθρωπίνου δυναμικού που εργάζεται στους ΟΤΑ.

Η Σοφία Λουκαδούνου, εργαζόμενη στο υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης μίλησε για το gov.gr, λέγοντας πως φιλοξενεί ήδη 1.400 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την ώρα που γίνονται δράσεις για την ψηφιοποίηση και άλλων διαδικασιών. Η ίδια πρότεινε να έρθει πιο κοντά το κεντρικό κράτος με την αυτοδιοίκηση και να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στην προσπάθεια υλοποίησης υπηρεσιών από τους δήμους.

Στη συνέχεια, ο Θόδωρος Καρούνος από το Εθνικό δίκτυο Τεχνολογίας και έρευνας μίλησε για τους ανθρώπους που στηρίζουν το gov.gr και επεσήμανε πως ανασχεδιάζεται το πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, πρότεινε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δήμων…

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κασιόλας, σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης της DATA Consultants και επικεφαλής του φορέα περιφερειακών πολιτικών, υποστήριξε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπερκεραστούν ορισμένες προκλήσεις, όπως το να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών και να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του προσωπικού.

Ο συντονιστής της συζήτησης και καθηγητής Ψηφιακής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Χαραλαμπίδης παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, η οποία επιχείρησε να αποτυπώσει την τρέχουσα κατάσταση όταν κάποιος πολίτης μπαίνει σε ένα σάιτ ενός δήμου για να διεκπαιρεώσει μια υπηρεσία. Η έρευνα απέδειξε πως οι παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχονται από την πλειονότητα των δήμων είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθηγητής χαρακτήρισε «τραγική» την καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διασύνδεση του gov.gr με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, στο «Μίτος» έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 2.000 διαδικασίες, για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και 2.500 επιπλέον βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας για να προστεθούν.
naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».
parelasi-syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με παρελάσεις και άλλα δρώμενα οι δήμοι της Αττικής τιμούν την 25η Μαρτίου

Οι πόλεις ήδη έχουν σημαιοστολιστεί, τα Δημαρχεία παραμένουν φωτισμένα και τις βραδινές ώρες, ορίστηκαν από τους δημάρχους οι τελετάρχες και σήμερα, 25η Μαρτίου από το πρωί, ξεκινά το επίσημο πρόγραμμα.