ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
electric cars-ilektrika-autokinita
Φώτο: Shutterstock

Την αγορά ηλεκτρικού οχήματος σκέφτονται οκτώ στους δέκα καταναλωτές

Η πλειοψηφία των πολιτών έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων περιβαλλοντικά ενώ η συγκεκριμένη τάση που δείχνει και το βαθμό ευαισθητοποίησης των επισκεπτών.

Το 81% των πολιτών σκέφτονται θετικά την προοπτική αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος στο εγγύς μέλλον, ενώ οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 41%, έχουν ξεκινήσει έργα που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έκθεση Voltάρω 2021, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε και βασίζονται στην επεξεργασία των απαντήσεων επισκεπτών της ετήσιας διοργάνωσης του Voltάρω (γα την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη βιώσιμη αστική μετακίνηση) από το 2017 έως σήμερα, καθώς και των απαντήσεων σε ειδικό ερωτηματολόγιο που προωθήθηκε στους 38 ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονία.

Η Έκθεση Voltάρω 2021, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό προώθησης συστημάτων ευφυών μεταφορών, ERTICO -ITS Europe, με στόχο την υποστήριξη του τοπικού οικοσυστήματος, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες που αναδεικνύονται στον τομέα της κινητικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης Voltaro, η πλειονότητα των πολιτών έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων περιβαλλοντικά ενώ η συγκεκριμένη τάση που δείχνει και το βαθμό ευαισθητοποίησης των επισκεπτών του θεσμού θεωρείται κρίσιμη για την προώθηση νέων και εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.

Σε ό,τι αφορά τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους και να διευκρινίσουν τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες, σχετικά με την καινοτομία στον τομέα της κινητικότητας. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει ότι η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων έχει την υψηλότερη προτεραιότητα (82%), ενώ η ευαισθητοποίηση των πολιτών (80%), είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα πηγών χρηματοδότησης (80%).

Ωστόσο, από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των Δήμων φαίνεται ότι απορροφώνται λιγότεροι πόροι από τα προγράμματα της ΕΕ (63%) σε σχέση με τους εθνικούς πόρους (68%). Ακόμη προκύπτει ότι το 22% των δήμων δεν έχει συμμετάσχει σε έργο της ΕΕ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν μετάσχει μόνο σε ένα την ίδια χρονική περίοδο. Το ποσοστό των Δήμων με έργα e - κινητικότητας ενταγμένα στο επιχειρησιακά τους σχέδια, αγγίζει το 41%. Από την άλλη πλευρά, το υψηλό ποσοστό του 59% που δεν έχει κινηθεί ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση , θα ήταν καλό να στραφεί σε τέτοιου είδους έργα.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που «επένδυσε» και συνεχίζει να «επενδύει» στην ηλεκτροκίνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα έργα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη Λέσβο

Με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τέσσερις σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα υπάρξει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
autokinita-car-IX
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων διπλού καυσίμου λόγω φυσικού αερίου

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων με βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο τον προηγούμενο Αύγουστο, μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημείωσε μόλις 0,8% μερίδιο αγοράς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καινοτόμες δράσεις ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια από την Kosmocar

Στην Αστυπάλαια κυκλοφορούν 50 ηλεκτρικά οχήματα, οι ανάγκες φόρτισης των οποίων καλύπτονται τόσο από το δίκτυο δημόσιας φόρτισης (20 σημεία φόρτισης) όσο και από ιδιωτικούς φορτιστές των επιχειρήσεων φιλοξενίας και ενοικίασης οχημάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισέρχεται στην ηλεκτροκίνηση ο δήμος Νέας Ιωνίας

Το σχέδιο του Δήμου προβλέπει τη χωροθέτηση δημόσιων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αντίστοιχων θέσεων στάθμευσης, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, με στόχο την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης.