ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wildfire in Varibobi, Attica on August 3, 2021. Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη Αττικής, 3 Αυγούστου 2021
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Μαίνεται η φωτιά στη Σάμο - Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος

Έχουν εκκενωθεί η Μακριά Πούντα, από όπου πέρασε η φωτιά, αλλά δεν κάηκαν σπίτια, ο Λιμνιώνας, από όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος περίπου 400 τουρίστες, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Αγία Κυριακή.

Μάχη να ελέγξουν περιμετρικά τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου Σάμου έδιναν όλη τη νύχτα επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι από μηχανήματα του ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι καιρικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ καλύτερες με τους ανέμους να έχουν στραφεί σε ήπιους ανατολικούς, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης. Από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της νήσου Σάμου.

Για τις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, νωρίς το πρωί, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήλωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας υπήρχε μικρότερη ένταση των ανέμων και η φωτιά δεν επεκτάθηκε όπως έκανε τις προηγούμενες ώρες.

Ο κ. Λυμπέρης πρόσθεσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας το νησί περιμένει την εναέρια βοήθεια. «Ελπίζουμε να έχουμε οριοθέτηση της φωτιάς μέσα στην ημέρα» πρόσθεσε ο δήμαρχος. 

Όπως είπε, έχουν εκκενωθεί η Μακριά Πούντα, από όπου πέρασε η φωτιά, αλλά δεν κάηκαν σπίτια, ο Λιμνιώνας, από όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος περίπου 400 τουρίστες, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Αγία Κυριακή.

Έχουμε απώλειες σε δάσος και ελαιόδεντρα, αλλά ευτυχώς δεν χάθηκαν σπίτια, πρόσθεσε ο κ. Λυμπέρης και ζήτησε να κινηθούν οι δυνάμεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τον συντονισμό της κατάσβεσης έχει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης. Στο σημείο βρίσκονται επίσης η Διοικήτρια της ΠΥ Ν. Σάμου Σταυρούλα Μπονέ και ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Γιώργος Μιαούλης.

Για σήμερα Πέμπτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραγγελία Αδειλίνη για ενδεχόμενη έφεση στη δικαστική απόφαση για το Μάτι

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκαν 15 κατηγορούμενοι.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα βγαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα ανακοινώσει την απόφαση του για τους 21 κατηγορούμενους, τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά.