ΓΔ: 1453.46 1.27% Τζίρος: 99.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης η εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση καρκίνου

Το πρόβλημα που καλείται να σήμερα λύσει η επιστήμη είναι το πώς μπορούν πολλοί ασθενείς να ωφεληθούν πραγματικά από ένα εγκεκριμένο φάρμακο, σε πολλές θεραπείες, για διάφορες ασθένειες.

Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 100 ασθενείς υπό αναπνευστική υποστήριξη για 28 μέρες, το 60% είναι πιθανό να αναρρώσει, ενώ το 12% επιβιώνει χάρη σε κάποιο νέο φάρμακο και το 28% τελικά χάνει τη ζωή του παρά την θεραπεία με το νέο φάρμακο, παρουσίασε ο Βασίλης Σουμέλης, καθηγητής ανοσολογίας στο Universite Paris Cite και σύμβουλος ιατρός στο Hematology Hopital St Louis, Paris, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο. Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους παρά τη θεραπεία και υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της συμβολής της στην εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πρόβλημα που καλείται να λύσει η επιστήμη είναι το πώς μπορούν πολλοί ασθενείς να ωφεληθούν πραγματικά από ένα εγκεκριμένο φάρμακο, σε πολλές θεραπείες, για διάφορες ασθένειες. Προς την κατεύθυνση αυτή το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν, ανάμεσα στους ασθενείς, εκείνες οι υποομάδες τους που έχουν συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά. «Από τον ετερογενή πληθυσμό το θέμα είναι να καταφέρουμε να εντοπίσουμε εκείνους τους ασθενείς που θα επωφεληθούν από μια θεραπεία σε ποσοστό 30%. Έπειτα καλούμαστε να ταξινομήσουμε τους ασθενείς με βάση βιολογικά, ραδιολογικά, ιστολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά και μετά οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να επιλέξουμε τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε κλινική φροντίδα ρουτίνας ώστε να τους παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία» πρόσθεσε.

Πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

Συγκεκριμένα ο κ. Σουμέλης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον τομέα αυτό, κατά το συνέδριο που διοργανώνουν - στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) - το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. «Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απλοποιήσει τα είδη των δεδομένων που θα χρησιμοποιήσει. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε απλές μεθόδους δεδομένων για τον εντοπισμό κλινικά σχετικών υποομάδων ασθενών» τόνισε.

Εξήγησε, παράλληλα ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην ανάλυση απεικονιστικών δεδομένων ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και με τη βοήθεια της ανάλυσης αυτής προκύπτουν τμήματα της εικόνας που σχετίζονται με μια καλή ή με μια κακή πρόγνωση. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζονται χαρακτηριστικά τα οποία επιδρούν στους ασθενείς και μπορούν να αποτελέσουν προβλεπτικούς δείκτες για την μελλοντική πορεία της υγείας τους. Με άλλα λόγια, ένας αλγόριθμος δημιουργεί προγνώσεις επιβίωσης σε κακοήθειες και μέσω αυτού ανακαλύπτονται νέοι προγνωστικοί βιοδείκτες. Το μοντέλο που προκύπτει μπορεί να προβλέψει καλύτερα το προσδόκιμο επιβίωσης, εστιάζοντας στα πιο σχετικά στοιχεία.

«Η εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση του καρκίνου διασφαλίζει την σωστή ιατρική παρέμβαση στον σωστό ασθενή, τον σωστό χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Σουμέλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε στρατηγικές προτεραιότητες για τη Δημόσια Υγεία θέτουν οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, προκειμένου να συμμετέχουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς γίνεται η διάγνωση του Στρεπτόκοκου - Τι να προσέχουν οι γονείς

Ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία αναζωπύρωσε την ανησυχία (κυρίως) των γονέων. Συνολικά στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή του έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο.
Nosokomeio, meu, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς ο Covid - 19 άφησε στάσιμες τις επιστημονικές έρευνες για τον καρκίνο

Παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών καθώς η επιστημονική κοινότητα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις έριξαν τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη εμβολίου έναντι του νέου ιού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται από σήμερα στα Διαπόντια Νησιά

Στόχος της αποστολής είναι να προσφέρει ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες πρόληψης, αλλά και ενημέρωση στους κατοίκους των τριών νησιών, ενισχύοντας τη λειτουργία των τοπικών αγροτικών ιατρείων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο

Ο Αν. καθηγητής παιδιατρικής Χαράλαμπος Ανταχόπουλος τόνισε ότι ο εμβολιασμός και η χλωρίωση του πόσιμου νερού ξεχωρίζουν ως τα πιο σημαντικά ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα δημόσιας υγείας στις βιομηχανικές χώρες στον 20ο αιώνα.