ΓΔ: 1221.6 -1.18% Τζίρος: 47.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
larissa_arxaio theatro
Φώτο: Shutterstock

Έργα 13,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης και τοποθέτησης των διάσπαρτων εδωλίων, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της σταδιακής τοποθέτησης των καινούριων εδωλίων και της αποκατάστασης της σκηνής.

Αυτοψία σε εμβληματικά έργα αποκατάστασης στην πόλη της Λάρισας πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το υπουργείο υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ως πολιτιστικού πόρου με σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη και ευρύτερα για τη Θεσσαλία, να αποτελεί προτεραιότητα.

Για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά εδώ γιατί θέλουμε να παρακολουθούμε από κοντά και στενά, την πορεία αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. Ήταν ένα έργο, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν όραμα για την πόλη. Με σύστημα και επιμονή σιγά σιγά αυτό το όραμα έχει γίνει πραγματικότητα, χάρη στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και στην εργώδη προσπάθεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το έργο είναι σε εξαιρετικά καλό σημείο και εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Από εκεί που ήταν σχεδόν ένας ερειπιώνας στο κέντρο της πόλης, αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει τη γεωμετρία του, αποκαθίσταται σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας και σύντομα το μνημείο μαζί με την ιστορία του θα αποδοθεί στην πόλη. Σκοπός μας είναι τα μνημεία να αποδίδονται στους πολίτες διότι πιστεύουμε ότι πέρα από τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πρόνοια της νομοθεσίας, προστατεύονται όταν οι πολίτες τα αγαπούν και τα σέβονται».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε: «Για πρώτη φορά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου προσεγγίζεται ολιστικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων. Υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια συνεργάζονται με συνέπεια, υπευθυνότητα και χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλάζουμε τη Λάρισα και αποδίδουμε στον κόσμο μνημεία στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, και αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας».

Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης και τοποθέτησης των διάσπαρτων εδωλίων, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της σταδιακής τοποθέτησης των καινούριων εδωλίων και της αποκατάστασης της σκηνής.

Η Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, επίσης, ότι το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι το μόνο μνημείο στον προγραμματισμό του υπουργείου καθώς στρατηγική του υπουργείου και της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων της πόλης που εκπροσωπούν όλες τις χρονικές περιόδους, όπως το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί, η Συναγωγή, ο Άγιος Νικόλαος, στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης. Ειδικά για το Μπεζεστένι, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Μπεζεστένι αποτελεί ένα από το σύνολο των μνημείων που τεκμηριώνουν την μακρά ιστορία της Λάρισας. Με τα σημαντικά ευρήματα που ήλθαν στο φως, το Μπεζεστένι εμπλουτίστηκε ιστορικά. Συγχρόνως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο ενός έργου, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας. Όταν υπάρχει καλή συνεργασία, μπορούν να προσδώσουν σημαντικότατη προστιθέμενη αξία. Το Μπεζεστένι μαζί με το Αρχαίο Θέατρο, τις γύρω παρεμβάσεις που έχουν γίνει κι εκείνες που προγραμματίζονται, η Λάρισα αποκτά ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο, που συγχρόνως έναν εξαιρετικά δυναμικό αναπτυξιακό πόρο».

Στην αυτοψία στα μνημεία της πόλης της Λάρισας, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής δημάρχου Λαρισαίων, αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύει την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικός Αύγουστος στην Αθήνα - Όλα τα αξιοθέατα και οι εκδηλώσεις

Αίθρια, καφέ και εστιατόρια μουσείων δίνουν τον Αύγουστο, όπως και όλον τον χρόνο, τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας ένα ευχάριστο διάλειμμα σε φιλόμουσους επισκέπτες και σε όσους ψάχνουν μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από μισό εκατ. ευρώ για επιχορήγηση και παροχή αιγίδας από το ΥΠΠΟΑ

Η Ομάδα Εργασίας εξέτασε τις προτάσεις των φορέων και κατέληξε ομόφωνα στη θετική αξιολόγηση 36 προτάσεων. Το σύνολο των εν λόγω προτάσεων αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν επιχορήγηση και επιπλέον αιγίδα από το ΥΠΠΟΑ.
ypovryxio mouseio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία νέα υποβρύχια μουσεία στην Μαγνησία έτοιμα για επισκέψεις

Tο ένα υποβρύχιο μουσείο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νησίδα Κίκυνθος και 600 μέτρα από την προκυμαία της Αμαλιάπολης, ενώ τα άλλα δύο στον όρμο Νηές και συγκεκριμένα στη θέση Ακρωτήρι Γλάρος και το άλλο στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος.