ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Αύξηση 37,25% στην ενίσχυση των 53 ερασιτεχνικών αθλητικών Ομοσπονδιών

Η οικονομική ενίσχυση, αποκλειστικά και μόνο των 53 Ομοσπονδιών για το 2022, ανέρχεται σε 23,8 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 37,25% σε σχέση με το 2021, καθώς τους διατίθενται επιπλέον 6,4 εκατ. ευρώ.

Ξεπέρασε τα 46 εκατ. ευρώ η οικονομική ενίσχυση το 2022 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έπειτα και από την υπογραφή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του συνόλου της τακτικής επιχορήγησης των 53 Ομοσπονδιών της χώρας μας (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, καθώς και ΑμεΑ).

Συγκεκριμένα τα 46 εκατ. ευρώ προκύπτουν από:

  • 15.478.233 € ως Τακτική Επιχορήγηση 2022 των Ομοσπονδιών (τους έχουν ήδη καταβληθεί σε α΄ δόση 8.687.600 € και εκταμιεύεται άμεσα η β’ δόση ύψους 6.790.633 € )
  • 8.334.910 € για τις Εθνικές ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, ως μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος (έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε όλες τις Ομοσπονδίες)
  • 930.000 € για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές ομάδες ως μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος (έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε ΕΟΕ και ΕΠΕ)
  • 21.425.090 € απευθείας στα 4.900 ερασιτεχνικά σωματεία των 53 Ομοσπονδιών, που ήταν εγγεγραμμένα στο τέλος του 2021 στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ως μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος (έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου).
  • ΣΥΝΟΛΟ: 46.168.233 €

Η οικονομική ενίσχυση, αποκλειστικά και μόνο των 53 Ομοσπονδιών για το 2022, ανέρχεται σε 23.813.143 ευρώ και είναι αυξημένη κατά 37,25% σε σχέση με το 2021, καθώς τους διατίθενται επιπλέον 6.462.943 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των ποσών σε κάθε Ομοσπονδία προκύπτει πλέον, για 3η συνεχόμενη χρονιά, βάσει του απολύτως αντικειμενικού και διαφανούς συστήματος αξιολόγησης «Χίλων», με την παραμετροποίηση δεκάδων στοιχείων δραστηριότητας τους, όπως οι ίδιες οι Ομοσπονδίες τα αποστέλλουν (η ΕΠΟ δεν έχει εναρμονιστεί).

  • «Πρωταθλητής» στη χρηματοδότηση για το 2022 ο ΣΕΓΑΣ (στίβος), με 3.332.762 € (+22,75%) και ακολουθούν
  •  ΚΟΕ (υγρός στίβος) με 3.302.235 € (+53,24%)
  •  ΕΟΚ (μπάσκετ) με 2.979.639 € (+65,54%)
  •  ΕΟΠΕ (βόλεϊ) με 1.675.358 € (+31,4%)
  •  ΟΧΕ (χάντμπολ) με 1.147.893 € (+55,12%)
  •  ΕΓΟ (γυμναστική) με 1.131.302 € (+19,08%)
  •  ΕΑΟΜ ΑμεΑ με 1.096.951 € (+15,47%)
  •  ΕΚΟΦΝΣ (κωπηλασία) με 1.091.618 (+28%)
  • ενώ για 1η φορά επιχορηγούνται και οι πέντε νεοσύστατες Ομοσπονδίες (σόφτμπολ, χόκεϊ, τροχοσανίδας, σωματικής διάπλασης και αθλημάτων ακριβείας).

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Η ενίσχυση και η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των σωματείων και των αθλητών του που αποτελούν τη βάση του αθλητικής πυραμίδας της χώρας μας, είναι το καθημερινό μέλημα της πολιτικής μας. Αποδεικνύεται συνεχώς, εδώ και τρία χρόνια με δεκάδες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε κάθε επίπεδο, καταδεικνύεται και από τα οικονομικά στοιχεία, που αυταπόδεικτα είναι πρωτοφανή. Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναδέλφους στην Κυβέρνηση για τη συνεχή συνεργασία στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος».    

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζάππειο λεωφόρος δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυτική Ελλάδα: 10 νέα αστικά πάρκα-πνεύμονες για πράσινο και αθλητισμό

Δέκα νέα αστικά πάρκα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προϋπολογισμού 21,4 εκατ. ευρώ, σχεδιάζονται ως σημαντική παρέμβαση αναζωογόνησης, με στόχο πράσινες «ανάσες», αθλητισμό και πολιτισμό, τονίζει ο Β. Γιαννόπουλος.
Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φεστιβάλ άθλησης στον Πειραιά: Γιορτή Ολυμπιακών αξιών και ιστορίας

Τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον αθλητισμό και τις αξίες του Ολυμπισμού διοργανώνει ο Πειραιάς με την Ένωση Απανταχού Μανιατών, με δράσεις για μαθητές, αθλητικές δραστηριότητες και έκθεση ολυμπιακών δάδων, 2-4 Οκτωβρίου.
Πύργος Άιφελ Ολυμπιακοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στην UNESCO για τους Ολυμπιακούς Νέων Ντακάρ με πρωτοβουλία Ελλάδας

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στο Ντακάρ, η ελληνική και η σεναγαλέζικη αντιπροσωπεία στην UNESCO διοργανώνουν εκδήλωση για τον Ολυμπισμό και το ρόλο της νεολαίας στη βιώσιμη ειρήνη, προβάλλοντας το ελληνικό Ολυμπιακό ιδεώδες.
Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΑΚΑ: Επιστροφή στον αθλητισμό με απόφαση της Πολιτείας

Το ΟΑΚΑ αναβαθμίζεται και αποκτά κεντρικό ρόλο σε αθλητισμό και πολιτισμό, με τη στήριξη της Πολιτείας. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, ασφαλές συγκρότημα, ανοιχτό στην κοινωνία, με τη συναυλία της Βίσση να σηματοδοτεί τη νέα αρχή.
ΟΑΚΑ ολυμπιακό στάδιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΚΑ: Καθαρίστηκαν 1.100 στρέμματα σε λιγότερο από 12 ώρες μετά τη συναυλία

Μετά τη μεγάλη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ, άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση καθαρισμού και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων, με τα απορρίμματα να διαχωρίζονται και σημαντικό μέρος να ανακυκλώνεται, ώστε να επανέλθει η κανονική λειτουργία.
Κατασκήνωση στη φύση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mountain Games 2026: Πεζοπορία, δράσεις και εργαστήρια για νέους στην Κύπρο

Τα Mountain Games 2026 συνεχίστηκαν με ποικίλες εκδηλώσεις στο Τρόοδος, όπως πεζοπορίες, πολιτιστικές δράσεις και νεανικά εργαστήρια. Στο γυμνάσιο Αγρού, το πρόγραμμα «Elevate Your Life» προώθησε την υγεία και τη δραστηριότητα στη φύση.