ΓΔ: 2596.64 -0.78% Τζίρος: 29.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:37
Φώτο: ΑΠΕ

Ποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για την πανσέληνο του Αυγούστου

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ακόμη μία χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919 και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία αποτελεί μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μία επιβεβλημένη μοίρα.

Το ΥΠΠΟΑ ευχαριστεί τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων που μετέχει φέτος για πρώτη φορά στη διοργάνωση, για τη συνέχιση του θεσμού των εκδηλώσεων της πανσελήνου του Αυγούστου στα μνημεία μας, που ήδη μετρά 22 χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τελετή για την αναβάθμιση της Αρχαίας Αγοράς

Στις 19:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα απευθύνει ομιλία στην τελετή παράδοσης του έργου για τη βελτίωση προσβασιμότητας στην Αρχαία Αγορά, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις για τον φορέα

Ο Άκης Σκέρτσος υπερασπίζεται μέσω social media τη νέα ανώνυμη εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα «Hellenic Heritage», καταγγέλλοντας «αντιπολιτευτικές υπερβολές» αντίστοιχες με εκείνες για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης που διαψεύστηκαν.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προτεραιότητα μας Παιδεία και Πολιτισμός στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε στη Βουλή πως θα είναι παρούσα για όλες τις γυναίκες και κάθε πλάσμα, έως ότου λάμψει η δημοκρατία, απαντώντας σε επίθεση που δέχτηκε από βουλευτή της ΝΔ με χαρακτηρισμούς. Τόνισε τη σημασία παιδείας και πολιτισμού.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους τους Έλληνες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, καταγγέλλοντας διαφθορά, σκάνδαλα και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.