ΓΔ: 1222.63 -1.10% Τζίρος: 37.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mendoni-politismos-delphi
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ

Στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ένας νέος αρχαιολογικός προορισμός

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το έργο, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Στην περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και στην ανάδειξή της στην ιστορική της διαχρονία, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το έργο, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα ευρύτερα. Στόχος μας είναι με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της "Περιβόλας", ενταγμένος στη ζώνη της UNESCO, και τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα των νεωρίων να συνδεθούν με τους μεσαιωνικούς κήπους του Καστέλλου, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη μεσαιωνική πόλη. Πρόκειται για ένα χώρο έκτασης 18 στρεμμάτων στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης, που διασώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα χιλιετιών και ο οποίος μέχρι σήμερα είναι αποκομμένος από την πόλη. Το έργο, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, αναδεικνύει την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του χώρου, προστατεύοντας και τα επιμέρους μνημεία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του. Η προσβασιμότητα βελτιώνεται με τη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων και δημιουργείται ένας νέος διαχρονικός αρχαιολογικός προορισμός περιήγησης, περιπάτου και αναψυχής, με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα».

Το Στρατηγικό Σχέδιο -συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- έχει ως στόχο τη συντήρηση, διαμόρφωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα ενός ευρύτερου διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση των μνημείων μεταξύ τους, μέσα από μια τεκμηριωμένη, ευχάριστη και διδακτική διαδρομή. Ο προς ανάδειξη χώρος έχει έκταση 18 στρέμματα περίπου. Αναπτύσσεται σε πέντε διακριτά επίπεδα περιλαμβάνοντας κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων -τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, με τις διασταυρούμενες οδούς-, αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτήρια, όπως το ιπποτικό Νομισματοκοπείο (Zecca), με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο) και τον περίφημο Κήπο του Κυβερνήτη των χρόνων της ιταλοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΠΟΑ, στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στο χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα», θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων. Συγχρόνως, στην έκταση των 18 στρεμμάτων, που για πρώτη φορά θα αποδοθεί στη μεσαιωνική πόλη, άρα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου, δημιουργούνται χώροι αναψυχής προσφέροντας ένα διαχρονικό χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Το έργο διαμορφώνει και αναδεικνύει έναν, εν δυνάμει, νέο αρχαιολογικό χώρο, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της μεσαιωνικής πόλης, όπου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του θα μπορεί να αποκομίζει μια σαφή άποψη της ιστορίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Στόχος είναι αυτός ο διαχρονικός αρχαιολογικός χώρος, με τα σημαντικά μνημεία που χρονολογούνται, από την ελληνιστική εποχή έως τους χρόνους της ιταλοκρατίας, λειτουργικά ενοποιημένος, εφοδιασμένος με σύγχρονες υποδομές και προσβάσιμος από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύει την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικός Αύγουστος στην Αθήνα - Όλα τα αξιοθέατα και οι εκδηλώσεις

Αίθρια, καφέ και εστιατόρια μουσείων δίνουν τον Αύγουστο, όπως και όλον τον χρόνο, τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας ένα ευχάριστο διάλειμμα σε φιλόμουσους επισκέπτες και σε όσους ψάχνουν μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από μισό εκατ. ευρώ για επιχορήγηση και παροχή αιγίδας από το ΥΠΠΟΑ

Η Ομάδα Εργασίας εξέτασε τις προτάσεις των φορέων και κατέληξε ομόφωνα στη θετική αξιολόγηση 36 προτάσεων. Το σύνολο των εν λόγω προτάσεων αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν επιχορήγηση και επιπλέον αιγίδα από το ΥΠΠΟΑ.
larissa_arxaio theatro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα 13,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Μετά την ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης και τοποθέτησης των διάσπαρτων εδωλίων, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της σταδιακής τοποθέτησης των καινούριων εδωλίων και της αποκατάστασης της σκηνής.
ypovryxio mouseio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία νέα υποβρύχια μουσεία στην Μαγνησία έτοιμα για επισκέψεις

Tο ένα υποβρύχιο μουσείο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νησίδα Κίκυνθος και 600 μέτρα από την προκυμαία της Αμαλιάπολης, ενώ τα άλλα δύο στον όρμο Νηές και συγκεκριμένα στη θέση Ακρωτήρι Γλάρος και το άλλο στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος.