ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται κατά 1,6 δισ. ο προϋπολογισμός για έργα υποδομών στην Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής 2.000 νέων έργων υποδομής και κοινωνικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τον αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό του, διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027.

Ο περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του, επισήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, με σταθερό τον στόχο να καταστεί η Αττική πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος, ανάμεσα στις πρώτες της Ευρώπης, στους τομείς: ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι οι βασικοί άξονες του νέου ΠΕΠ «Αττική 20121-2027», στοχεύουν στην: Ανάπτυξη, την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί και «το  δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας στους «δύσκολους και γκρίζους, καιρούς που βιώνουμε».  

Στο Λεκανοπέδιο, ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής 2.000 νέων έργων υποδομής και κοινωνικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα «αξιοποιούμε ως εφαλτήριο για μια δυναμική συνέχεια», με σχεδιασμό, συνεργασίες και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζοντας την αύξηση των διατιθέμενων πόρων κατά 54%, κάτι που μεταφράζεται σε 1,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα. 

Με αφορμή την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ «σε πληθώρα καινοτόμων δράσεων, στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας», όπως είπε, που θα οδηγήσουν την Αττική σε μια βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη, ο περιφερειάρχης επισήμανε, πως με αφορμή την εκδήλωση, στέλνουμε κι ένα ακόμη πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα «ότι για μας η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή», τονίζοντας: «Η δική μας ισχύς, είναι η αποφασιστικότητά μας να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης κι ευημερίας, σε όλους τους λαούς της»

Ειδικότερα ανέφερε, περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις, ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 - 2020.  Επίσης πρόσθεσε, μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2021 κατά την περίοδο της πανδημίας:  

  • Στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα με 250 εκατ. ευρώ σε 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  
  • Με 161 εκατ. ευρώ στηρίζονται 255.000 συμπολίτες μας και η λειτουργία 292 κοινωνικών δομών. 
  • Ενισχύθηκαν Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας & Εξαρτήσεων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για Υποστήριξη Γυναικών θυμάτων Βίας. 
  • Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. 
  • Με την πρόσληψη 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση του covid. Aλλά και την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας καθώς και την κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι. 

Ο περιφερειάρχης έκλεισε με τη δέσμευση ότι θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της Αττικής με  το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του είναι:  

  • 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας. 
  • 330 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. 
  • 130 εκατ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. 
  • 650 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας. 
  • 290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Κερατσίνι

Πρόκειται για ένα έργο νευραλγικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι θα θωρακίσει αποτελεσματικά σχεδόν όλη την πόλη η οποία για χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα, τα οποία στο παρελθόν κόστισαν και ανθρώπινες ζωές. 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναβάθμιση του ιστορικού πάρκου Νάουσας

Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, αποτελεί έναν ιστορικό τόπο ιδιαίτερης σημασίας αλλά και ένα σπάνιο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε νευραλγικό τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος

Η  Λεωφόρος Κηφισού αποτελεί την κεντρικότερη οδική αρτηρία της χώρας μας καταγράφοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων, ως εκ τούτου οι εργασίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας απαιτούν ειδικό σχεδιασμό.