ΓΔ: 1382.03 0.07% Τζίρος: 36.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχία επιστημόνων για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων κορονοϊού

Σύμφωνα με τον γιατρό-ερευνητή Γ. Παυλάκη, στις ΗΠΑ έχει ήδη βρεθεί νέο στέλεχος του ιού που είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα υπάρχοντα, ενώ κάλεσε να υπάρξουν προληπτικά μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού από την Κίνα.

Καθώς στην Κίνα βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός μετά την χαλάρωση των μέτρων που αποφάσισε το Πεκίνο, έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν νέα κύματα της πανδημίας που θα πλήξουν την Ευρώπη, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά από νέα στελέχη κορονοϊού, τόνισε και ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα καθώς μόλις προσφάτως άνοιξε την οικονομία της, όμως φόβο προκαλούν άλλες χώρες στις οποίες παρατηρούνται μεταλλάξεις.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξει εξάπλωση του ιού προσθέτοντας ότι ήδη έχει βρεθεί νέο στέλεχος στην Αμερική που είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα υπάρχοντα. «Ως ένα βαθμό ξεπερνάει και το εμβόλιο ωστόσο δεν είναι τόσο ανησυχητικό καθώς ο κόσμος έχει πλέον ανοσία», είπε προσθέτοντας ότι οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται παντού.

Για την Κίνα ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι ο πληθυσμός της δεν διαθέτει την ανοσία που έχουν αποκτήσει άλλοι λαοί, εκτιμώντας πάντως ότι πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένας κίνδυνος μετάδοσης ακόμα και αν αυτός καθυστερήσει.

«Στην Κίνα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ενάμιση εκατομμύριο μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορονωϊό», ανέφερε ο κ. Παυλάκης εξηγώντας πως η ασιατική χώρα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο αλλά τα προληπτικά μέτρα πρέπει να παρθούν παγκόσμια και πριν είναι αργά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο «βλέπει» το FBI

Μετά από άρθρο της Wall Street Journal, ο διευθυντής τους FBI Κ. Ρέι εκτιμά πως η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε περιστατικό σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και κατηγορεί την Κίνα πως εμποδίζει την έρευνα που διεξάγεται.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Πεκίνου για τις κατηγορίες ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.
China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

HΠΑ: Καλούν την Κίνα να μοιραστεί πληροφορίες για την επιδημία της Covid

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα, «είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες παραλλαγές, κι οι παραλλαγές αυτές με τη σειρά τους να εξαπλωθούν και να πλήξουν εμάς, ή άλλες χώρες», είπε ο Αντ. Μπλίνκεν.