ΓΔ: 1419.34 0.12% Τζίρος: 9.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Brookings: Παγκόσμια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων με ουραγό την Ευρώπη

ΗΠΑ και Κίνα θα έχουν τα πρωτεία της ανάπτυξης μετά την πανδημία, ενώ η Ευρώπη μένει πίσω. Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία, «αναιμική» στην Ελλάδα.

Άνιση και άμεσα εξαρτώμενη από τον τρόπο που κάθε χώρα ξεχωριστά θα αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με ΗΠΑ και Κίνα να παραμένουν οι κινητήριοι μοχλοί της και την ευρωζώνη να αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ουραγός. Ακόμη και εντός ευρωζώνης, παρατηρούνται τεράστιες διαφορές, με τη Γερμανία να ανακάμπτει δυναμικά και τις οικονομίες του Νότου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να μένουν πολύ πίσω.

Σύμφωνα με τον δείκτη Tracking Index for the Global Economic Recovery (Tiger) τον οποίον συντάσσουν από κοινού Brookings και Financial Times, προσμετρώντας την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και την επιχειρηματική εμπιστοσύνης, οι οικονομίες της ευρωζώνης, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από το τέλος του 2022

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί, με εξαίρεση τη Γερμανία και οριακά την Ισπανία, ο σύνθετος δείκτης για τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα κινηθεί σε αρνητικό επίπεδο, κάτι που υποδεικνύει ύφεση. Την χειρότερη πορεία θα ακολουθήσει η οικονομία της Πορτογαλίας, ακολουθούμενη από αυτήν της Ιρλανδίας, ενώ την δυσάρεστη πεντάδα συμπληρώνουν Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία.

Η πορεία του σύνθετου δείκτη Tiger για την ανάκαμψη των οικονομιών των Brookings - FT

    
ΧΩΡΑΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 
    
Ελλάδα11,8-2,42 
Γαλλία1,07-2,86 
Γερμανία17,514 
Ιρλανδία13,5-4,9 
Ισπανία7,20,03 
Ιταλία2,4-0,4 
Πορτογαλία6,3-9,5 
ΗΠΑ9,35,1 
Βρετανία1,5-4,2 
Κίνα1,97,7 
Τουρκία 12,6-2,8 

ΗΠΑ και Κίνα οι ηγέτες της ανάπτυξης 

Οι οικονομίες ΗΠΑ και Κίνας θα παραμείνουν οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και το 2021, βοηθούμενες από την ανάκαμψη της κατανάλωσης, την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Μάλιστα, όπως όλα υποδεικνύουν, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, αλλά και Ινδονησία και Ν. Κορέα εκτιμάται ότι θα είναι οι μοναδικές οικονομίες που θα κατορθώσουν να καλύψουν όλες τις ζημίες που προκάλεσε η πανδημία και να ανακτήσουν πλήρως το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν το 2019, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι ένα έτος - σταθμός για την αμερικανική οικονομία, χάρη στο πλουσιοπάροχο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης και τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Ταυτόχρονα οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να καταρρίπτουν ιστορικά υψηλά, η αγορά εργασίας ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό και το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση, τον βασικό παράγοντα που τροφοδοτεί το αμερικανικό ΑΕΠ. 

Η ανάκαμψη, βέβαια, αυτή δεν θα είναι άνευ δυσκολιών, οι οποίες προέρχονται από την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και την αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, δύο στοιχεία που δυσκολεύουν αρκετά το έργο της Fed και τη δέσμευσή της να μην αλλάξει τα βασικά επιτόκια πριν από το 2023.  

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την κινεζική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας παραμένει ισχυρή και ισορροπημένη, με την κυβέρνηση της χώρας να δείχνει αποφασισμένη να λάβει περαιτέρω μέτρα ώστε να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση και να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές, έναν τομέα ο οποίος μπορεί να δεχθεί έξωθεν σοκ. Επιπρόσθετα το Πεκίνο εμφανίζεται πρόθυμο για μία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα και να εφαρμόσει μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική έως τα τέλη του 2021. 

Στα αρνητικά τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ και κατ' επέκταση και για την παγκόσμια οικονομία, το γεγονός ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν και επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, αν και με λιγότερο έντονο τρόπο σε σύγκριση με το τι ίσχυε επί διακυβέρνησης Τραμπ. 

Το σίγουρο είναι, όπως τονίζει και το Brookings στην ανάλυσή του, ότι η συνταγή για μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη παραμένει η ίδια με εκείνη του περασμένου έτους - αποφασιστικά μέτρα για τον έλεγχο του ιού σε συνδυασμό με ισορροπημένη νομισματική και φορολογική πολιτική, με έμφαση σε αυτές που υποστηρίζουν τη ζήτηση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προς ήπια ύφεση η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ αργή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2024

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γενικά κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εκτιμά η Capital Economics, ενώ η Fed θα γίνει η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια.
ΔΙΕΘΝΗ

«Νάρκη» η κρυφή ανεργία στην παγκόσμια οικονομία 

Πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες καταγραφές η πραγματική ανεργία στις χώρες της Δύσης. Δεν θεωρούνται ως άνεργοι όσοι κρατούν τη δουλειά τους με προγράμματα στήριξης, όσοι εργάζονται πολύ λίγο και όσοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στην πολιτική με υπερσυντηρητική ατζέντα

Μελέτη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Northwestern δείχνει ότι το 11% των super rich έχουν θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές ή έχουν γίνει πολιτικοί και, κατά κανόνα, ακολουθούν υπερσυντηρητική πολιτική γραμμή.