ΓΔ: 1386.23 -1.03% Τζίρος: 102.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρές αντιστάσεις στην επιβράδυνση για την αμερικανική οικονομία

Πορεία καλύτερη της αναμενόμενης για την παγκόσμια ανάπτυξη καταγράφηκε στο δ' τρίμηνο του 2023. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ανάλυσης από την Τρ. Πειραιώς.

Στη διαφορετική πορεία των οικονομιών ΗΠΑ, ευρωζώνης και Κίνας εστιάζει το ενδιαφέρον της ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν ισχυρή αντίσταση στην επιβράδυνση, με την ευρωζώνη να ακολουθεί πιο σταθεροποιητική πορεία, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα παραμένει σε κλίμα γενικότερης επιβράδυνσης. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως το δ΄ τρίμηνο ήταν ισχυρότερος από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, καθώς στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας αποδείχθηκε καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ και στην Κίνα κινήθηκε περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις. Παράλληλα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γενικά συνεχίζεται. Ωστόσο, ενδεχόμενη ανακοπή της, έστω και πρόσκαιρα, θα αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα βασικά επιτόκιά τους υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τα «αποτελέσματα βάσης» είναι πιθανό να δυσχεράνουν περαιτέρω τη μείωση των επιτοκίων. Παρόλο που στις τελευταίες συνεδριάσεις τους η Fed και η ΕΚΤ φάνηκαν να θεωρούν πρόωρη ακόμη τη συζήτηση για τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν ότι αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει πολύ.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,3% (σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση, πρώτη μέτρηση).  Η ιδιωτική κατανάλωση (+2,8%) αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα της ανόδου. Κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί (λόγω της χρονικής υστέρησης με την οποία επιδρούν τα υψηλά επιτόκια, της μείωσης/εξάντλησης των αποταμιεύσεων, της περιορισμένης εξωτερικής ζήτησης και της αύξησης των καθυστερήσεων). Παρά την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η αγορά εργασίας παραμένοντας σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και πρόδρομοι δείκτες ενισχύουν αυτήν την εκτίμηση. Τέλος, τα στοιχεία στην αγορά κατοικίας παραμένουν ικανοποιητικά καθώς η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού επιδρούν θετικά στις δυνατότητες και τις προσδοκίες τόσο των αγοραστών, όσο και των κατασκευαστών.

Πέραν των πιέσεων που δέχεται αρκετούς μήνες τώρα ο τομέας της μεταποίησης, η ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση όπως απεικονίζεται στα πρόσφατα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων. Η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς η εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών ΡΜΙ τον Ιανουάριο, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση στη μεταποίηση, συνεχίζει να καταδεικνύει ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα.  Εν τω μεταξύ, η μελέτη τραπεζικών πιστώσεων της ΕΚΤ συνολικά για την ΕΖ έδειξε ότι κατά το δ΄ τρίμηνο οι τράπεζες συνέχισαν, αν και σε μικρότερη έκταση, να υιοθετούν πιο αυστηρά κριτήρια έγκρισης (credit standards) για τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ενώ, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα συγκρατημένη ήταν και η σχετική ζήτηση. Τέλος, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,9% (από 2,4% τον Νοέμβριο) και ο δομικός μειώθηκε στο 3,4% από 3,6% προηγουμένως.

Στην Κίνα, τα οικονομικά στοιχεία τον Δεκέμβριο ήταν μεικτά. Βελτιώθηκαν οι πρόδρομοι δείκτες ΡΜΙ και η βιομηχανική παραγωγή, αλλά οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν αρνητικά εγείροντας αμφιβολία για τη δυνατότητα διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης δεδομένων των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Ουάσινγκτον και Πεκίνο πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτή επικοινωνία

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην Κίνα σε έναν χρόνο, γίνεται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων.