ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Case study για 5 κορυφαία διεθνή Πανεπιστήμια η Laguna Coast, στη Νάξο

Από τα βασικά σχέδια του Laguna Coast Foundation ήταν αυτό της δημιουργίας κόμβου επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ανάμεσα τους και το ΕΚΠΑ, επικεντρώνουν τις έρευνες τους στην παράκτια ζώνη της Λαγκούνα στη Νάξο, όπως ανακοινώθηκε. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τα βασικά σχέδια του Laguna Coast Foundation ήταν αυτό της δημιουργίας κόμβου επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, για την υποστήριξη του σχεδίου αναβάθμισης και προστασίας της μαγευτικής και σπάνιας αυτής περιοχής, Λαγκούνα στη Νάξο.

Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Civic Πανεπιστήμιο, μέσω των 5 κορυφαίων Πανεπιστημίων (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, University of Bucharest της Ρουμανίας, Stockholm University της Σουηδίας, Universidad Autonomade Madrid της Ισπανίας, Aix Marseille Universite της Γαλλίας), διοργανώνει εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες στην εξέλιξη της παράκτιας ζώνης».

Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαΐου έως 5 Ιουλίου 2023 και θα περιλαμβάνει δύο τμήματα: Το πρώτο αφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο και θα λάβει χώρα εξ αποστάσεως, ενώ το δεύτερο θα είναι αφιερωμένο στο πρακτικό τμήμα και θα πραγματοποιηθεί στη Ναξιώτικη παράκτια ζώνη.

Επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, με μεγάλη εμπειρία στο συντονισμό ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι συμμετέχοντες μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες θα εκπαιδευθούν σε θέματα παράκτιας γεωμορφολογίας όπως παράκτιες διεργασίες, παράκτιες γεωμορφές, σχετικές μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, δείκτες θαλάσσιας στάθμης, παλαιοπεριβαλλοντικές αναπαραστάσεις και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη. Επιπροσθέτως, θα μυηθούν σε διαφόρους γεωμορφολογικούς κινδύνους που απαντώνται στην παράκτια ζώνη, όπως άνοδο θαλάσσιας στάθμης, παράκτιες πλημμύρες, παράκτια διάβρωση, τσουνάμι, εξαφάνιση παράκτιων λιμνοθαλασσών και υγροτόπων, κίνδυνος αμμοθινών, παράκτια δυναμική και μορφοδυναμική.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές θα εντρυφήσουν σε λύσεις στους παραπάνω κινδύνους οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελεσματικές, οικονομικά συμφέρουσες, και ταυτόχρονα δε θα υποβαθμίζουν την παράκτια ζώνη και δεν θα επηρεάζουν αρνητικά το οικοσύστημα.

Οι περιοχές που θα επισκεφτεί η ευρωπαϊκή  επιστημονική ομάδα και στις οποίες θα γίνουν μετρήσεις και δειγματοληψίες για περαιτέρω έρευνα, επικεντρώνονται κυρίως στο δυτικό τμήμα της Νάξου και ενδεικτικά αναφέρονται η ευρύτερη περιοχή της «Λαγκούνα» του αεροδρομίου και το νησί Μαντώ.

Η Δρ. ΜSc Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ έχει μελετήσει λεπτομερώς μέσα από την μακροχρόνια επιστημονική της έρευνα, τη γεωλογία, τη γεωμορφολογία και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη της περιοχής, μια ιστορία μερικών χιλιάδων ετών που την αναδεικνύει σε ένα από τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα σημεία στον πλανήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο δίκτυο γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ πρόκειται να ενταχθεί η Νίσυρος

Ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού. 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμπάνια «Plastic-Free Σαντορίνη» ξεκινάει το υπουργείο Τουρισμού

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του υπουργού Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη, του δημάρχου Σαντορίνης, Α. Σιγάλα και του προέδρου της Lidl Ελλάς, Ι. Ανδρεανίδη, για την ανακήρυξη της Σαντορίνης ως νησιού με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και διαχρονικό συμβολισμό.
metakiniseis-tourismos-ploia-limania
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωταγωνιστoύν οι κοντινοί προορισμοί το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.