ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: pixabay

Ακριβότερο κατά 5 λεπτά/λίτρο αναμένεται το καύσιμο στη Θεσσαλονίκη

Από την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ακριβότερο το καύσιμο κατά 5 λεπτά/λίτρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμη Κιουρτζή.

Με ακριβότερο καύσιμο, κατά 5 λεπτά/λίτρο σταδιακά, εκτιμάται ότι θα ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους οι οδηγοί στον νομό Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από τις 23/9 και με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής.

Υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά των καυσίμων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, ο κ. Κιουρτζής τόνισε ότι “οι αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου ακόμη δεν έχουν περάσει στα πρατήρια” και πρόσθεσε ότι, “με χρονοκαθυστέρηση μεν, τελικά αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στο καταναλωτικό κοινό”.

Επισημαίνοντας ότι “όλοι ζητούν από τους πρατηριούχους να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά με το χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν, δεν μπορούν να το πράξουν”, ο ίδιος διερωτήθηκε “γιατί κανείς δεν μιλά για την πρακτική των διυλιστηρίων, που ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών;”.

Όπως διευκρίνισε, οι διεθνείς εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 14% τη Δευτέρα 16/9, ενώ ακολούθησε η πτώση της κατά 7% στις 17/9. “Παρά την πτώση και την αποκλιμάκωση, που και εμείς ως σωματείο πήραμε το ρίσκο και επισημάναμε χθες με δελτίο τύπου μας”, πρόσθεσε, “χθες το πρωί, από τα διυλιστήρια, ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 1,2 λεπτά/λίτρο και σήμερα κατά 1,1 λεπτό/λίτρο και με τις αντίστοιχες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,85 λεπτά/λίτρο και 0,67 λεπτά/λίτρο”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι “ενόψει και της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15/10, πρέπει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις των πρατηριούχων για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που σήμερα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ/κυβικό για τη βενζίνη συν ΦΠΑ, στα 410 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο κίνησης συν ΦΠΑ και στα 280 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο θέρμανσης συν ΦΠΑ. Μόνο με τη μείωση των προαναφερόμενων φόρων θα πέσει η τιμή των καυσίμων διαχρονικά και για όλους τους καταναλωτές. Απαιτούνται μέτρα για όλους και όχι μόνο για όσους λαμβάνουν επιδόματα”. Ερωτηθείς για το πού "βλέπει" να κινείται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης”, ο ίδιος απάντησε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να διατυπώσει την όποια εκτίμηση.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι πρατηριούχοι επαναφέρουν το αίτημά τους για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς καυσίμων. “Μείζον ζήτημα είναι η διακίνηση των καυσίμων και η τήρηση της νομιμότητας, ώστε να προλαμβάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού” υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, Σπύρος Μελίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη “νευρικότητα” που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, στον απόηχο στον εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστώντας στους καταναλωτές “ψυχραιμία”.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, σήμερα, στον νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 100 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “από τα 300 περίπου που λειτουργούν ιδιώτες, τα 100 τουλάχιστον βρίσκονται στο κόκκινο”. Υπενθύμισε δε ότι την τελευταία πενταετία κατέβασαν ρολά τουλάχιστον 100 πρατήρια στο νομό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα ζητούν οι βενζινοπώλες

Να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων -Καυσίμων που επισημαίνει οτι η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται σήμερα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές ανέφεραν οι υφυπουργοί Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ενώ παράλληλα υπενθύμισαν ότι οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Η ανακοίνωση για τα νέα ευρήματα έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φιλοξένη Αϊτατόγλου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Θεσσαλονίκη αποκτά 234 νέες θέσεις στάθμευσης στον ΟΛΘ

Ο ΟΛΘ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και άμεσα κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Οι νέες θέσεις θα παραδοθούν σταδιακά, οι πρώτες 84 μέχρι τα τέλη Απριλίου και οι υπόλοιπες μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκοσμίου ενδιαφέροντος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

«Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης .