ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ολοκληρώνονται οι έρευνες στο σημείο της σύγκρουσης, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Στους 57 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στο δυστύχημα των Τεμπών, και 56 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ταυτοποίησης των θυμάτων.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών να αυξάνεται συνεχώς, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται και οι αγνοούμενοι. Το Σάββατο θα απολογηθεί ο σταθμάρχης Λάρισας στον εισαγγελέα, ενώ τα τραίνα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και σήμερα λόγω απεργίας των εργαζομένων στη Hellenic Train.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 57, και 48 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, οι έξι από αυτούς σε ΜΕΘ, ενώ  αγνοούμενοι στην αστυνομία έχουν δηλωθεί 56 επιβάτες. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω, που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με την μέθοδο DNA. Ήδη έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Πέρα όμως απ΄ αυτούς υπάρχουν και πολλά ανθρώπινα μέλη από τα οποία επίσης έχουν ληφθεί δείγματα και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί αν ανήκουν σε κάποιες από τους ήδη ταυτοποιημένους ή αναζητούμενους ή αν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν δηλωθεί. Αυτά θα ξεκαθαριστούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση θα ενημερώνονται από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

Νέα 24ωρη απεργία στα τραίνα

Νέα 24ωρη απεργία στα τρένα την Παρασκευή 3 Μαρτίου εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Η Ομοσπονδία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, με βάση επιστολές της που έχουν σταλθεί σε αρμόδιους φορείς (υπουργεία, διοικήσεις, πολιτικά κόμματα) όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συντάξει υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο και θα ζητήσει άμεση συνάντηση με το υπουργείο Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα (το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα).

Στις συναντήσεις θα κατατεθούν, εκ νέου, οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και της κυκλοφορίας, απαιτώντας, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΣ, ένα σαφή χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιοδήποτε συμβάν. Αμέσως μετά τις συναντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν κριθούν θετικά.

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, «προκειμένου να ενημερωθεί όλη η ελληνική κοινωνία, όλος ο Σιδηροδρομικός κόσμος για όλα αυτά που η Ομοσπονδία τόσα χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε σοβαρά».

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (σωματεία που το προσωπικό τους εργάζεται στην Hellenic Train), όπως αποφάσισε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών & Μέσων Σταθερής Τροχιάς μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο πήρε ο σταθμάρχης

Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο πήρε ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο συνήγορός του Στέφανος Παντζαρτζίδης, σε δηλώσεις του, είπε πως ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία. Επίσης, ο συνήγορος του 59χρονου είπε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για όλα, «θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εφόσον ληφθεί το αντίγραφο της δικογραφίας.

Η παραγγελία του Ισ. Ντογιάκου

Με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη. Ενδεικτικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Treno-Hellenic Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Hellenic Train: Προσθέτει νέα δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Καταργούνται πλέον τα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, με την εταιρεία να προσθέτει 2 νέα δρομολόγια. Παράλληλα ενεργοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Λάρισα και Λάρισα - Βόλος.
businessdaily-Sygkrousi-Trenon-Tempi-Hellenic-Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΡΑΣ: Σε ακρόαση καλεί ΟΣΕ και Hellenic Train για το δυστύχημα στα Τέμπη

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ακρόασης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις θέσεις τους για τις παραβάσεις που τους έχουν αποδοθεί, θα εκδοθεί η τελική απόφαση της ΡΑΣ για το δυστύχημα.