ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Για τη φετινή χρονιά, κάθε μαθητής μπορεί να είναι υποψήφιος σε έως και δύο (2) Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και έως ένα (1) Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας γονείς και κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή μαθητών στις διαδικασίες εισαγωγής τους σε Πρότυπο Σχολείο (ΠΣ) ή Πειραματικό Σχολείο (ΠΕΙΣ). Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00.

Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την υποβολή της αίτησής τους στην πλατφόρμα, μπορούν να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο, στο οποίο θα λάβουν ενημερωτικά γραπτά μηνύματα (SMS), δύο σχετικά με το εξεταστικό κέντρο και τον κωδικό υποψηφίου και για τα αποτελέσματα των Πρότυπων και ένα σχετικά με τα αποτελέσματα της κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων.

Για τη φετινή χρονιά, κάθε μαθητής μπορεί να είναι υποψήφιος σε έως και δύο (2) Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και έως ένα (1) Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα. Στην περίπτωση επιλογής δύο Προτύπων, δηλώνεται η σειρά προτίμησης στην πλατφόρμα, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας σε Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο, θα πρέπει να δηλωθεί εκ των υστέρων η επιλογή, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, σε ελληνική γλώσσα και μαθηματικά. Οι μαθητές θα εξεταστούν σε στοιχεία τα οποία ήδη έχουν επεξεργασθεί και γνωρίζουν από τη φοίτησή τους στο σχολείο και δεν απαιτείται να μελετήσουν συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία είναι η Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής της δοκιμασίας για εισαγωγή σε Πρότυπα και της Κλήρωσης για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία έχουν ήδη ανακοινωθεί, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με σεβασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και στόχο τον έγκαιρο προγραμματισμό και καλύτερη οργάνωση της σχολικής χρονιάς.

Η διαδικασία εισαγωγής σε Πρότυπα Σχολεία και Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη διαδικασία εισαγωγής σε Εκκλησιαστικά Σχολεία, ωστόσο θα ακολουθήσει ξεχωριστή ενημέρωση για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες μαθητές/τριες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων έχει αναπτυχθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ενώ ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, διαχείριση, λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας του ως άνω λογισμικού, καθώς και του λογισμικού για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο, υπάγεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) - Διόφαντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιπλέον 18 πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν από το 2024

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η αύξηση πραγματοποιείται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τη σχετική νομολογία, αλλά και σε ανταπόκριση «αφ' ενός στην ευρύτατη αποδοχή του θεσμού από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικά σχολεία ετοιμάζονται να τρέξουν σε διεθνή διαγωνισμό στην Ασία

Το F1 in Schools είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, κατάλληλος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων STEM, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυναμική ανάπτυξη της ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία

Η ρομποτική έχει ήδη ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των σχολείων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά όργανα, δίνει νέα δυναμική και περισσότερες δυνατότητες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις κατά της αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί

Οι κινήσεις της κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10:30 στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.