ΓΔ: 1233.99 1.07% Τζίρος: 57.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η βία κατά των γιατρών στο επίκεντρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ,οι γιατροί τους γιατρούς προστατεύονται από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται, ενώ ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Το θέμα της βίας σε βάρος των γιατρών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προβεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έθεσε ως θέματα:

  • Το αδίκημα της βίας κατά γιατρών να είναι αυτεπάγγελτο.
  • Όσον αφορά τους γιατρούς που δέχονται ανυπόστατες επιθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.
  • Να υπάρχει κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχονται επιθέσεις.
  • Να υπάρχει υψηλότερος βαθμός ασφαλείας ειδικά σε κάποια νοσοκομεία όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση των αδικημάτων αλλά αυτά που αφορούν απευθείας στο υπουργείο Υγείας. «Ήδη το υπουργείο Υγείας με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια της Covid-19 προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους και πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των γιατρών μας από ανυπόστατες μηνύσεις, όπως στις μηνύσεις για διαχείριση περιστατικών covid 19, και τη βία σε βάρος τους», έγραψε στο twitter ο κ. Πλεύρης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ΙΣΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας, αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε: «Θεωρούμε ότι οι γιατροί που ασκούν τα καθήκοντά τους πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουν αυτά να ασκούνται απρόσκοπτα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα μέσω του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και ήδη σειρά μέτρων τα οποία αιτήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έγιναν αποδεκτά και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη προστασίας για την άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριακόσιες κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ υπηρεσιών υγείας του υπ. Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Gkagka
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και στα περιφερειακά νοσοκομεία διαθέσιμα τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και στις περιφερειακές μονάδες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Υγείας: Οι ιδιωτικές κλινικές θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του ΕΣΥ

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το βράδυ ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιωτικές κλινικές στην υπηρεσία του ΕΣΥ λόγω αύξησης κρουσμάτων

Ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.  
nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνει η πίεση στο σύστημα Υγείας με την Αττική στο «κόκκινο»

Ξεπερνά το 90% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική με αρκετά νοσοκομεία αναφοράς να έχουν φθάσει στο απόλυτο όριο και το υπ. Υγείας να προχωρά και σε χρήση κλινών σε ιδιωτικές κλινικές.