ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
refugees
Shutterstock

Η Ελλάδα στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα BILD, η Ελλάδα δέχεται 6,81% των αιτούντων ασύλου, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%. Γερμανία, Αυστρία και Κύπρος οι άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία σηκώνουν δυσανάλογο - σε σχέση με τον πληθυσμό τους - βάρος σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα BILD. Όπως αναδεικνύεται από τον κατάλογο, η Ελλάδα δέχεται 6,81%, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%, ενώ η Κύπρος δέχεται 1,36% παρότι θα της αναλογούσε μόνο το 0,18%.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία δέχεται το 35,42% του συνόλου των αιτούντων, αν και της αναλογεί το 22,05%. Η Αυστρία αναλαμβάνει το 4,85%, ενώ θα έπρεπε να περιορίζεται στο 2,46%.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η Ολλανδία, η οποία δέχεται το 0,64% ενώ θα της αναλογούσε το 1,64%, επιδιώκει την εφαρμογή κανόνα κατανομής με βάση όχι τον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά την οικονομική της δύναμη. Ένα πάντως από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αφορά την Πολωνία, η οποία δέχεται το 0,86% του συνόλου των αιτήσεων, αν και θα έπρεπε - με το πληθυσμιακό κριτήριο - να δέχεται το 6,25%.

Η BILD φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισημαίνει ότι «τους πρώτους μήνες του 2023 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 177% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς νέων μεταναστών από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, με αύξηση 278%». Ο κ. Μηταράκης ζητά επίσης, αναφέρει η εφημερίδα, συνολική βοήθεια από την ΕΕ, ειδικά στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς στην Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί ακόμη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό ζητά ο Ερντογάν

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.