ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vamvaki-bambaki
Φώτο: Shutterstock

Πιστώθηκε η πληρωμή 26,5 εκατ. ευρώ σε 6.158 παραγωγούς βαμβακιού

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ποσά που καταβλήθηκαν είναι επιπλέον της πρώτης πληρωμής ύψους 152,3 εκατ. ευρώ που έγινε την Δευτέρα, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων στα 178,8 εκατ. ευρώ.

Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 6.158 βαμβακοπαραγωγών τα ποσά πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνολικού ύψους 26,5 εκατ. ευρώ όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα ποσά που καταβλήθηκαν είναι επιπλέον της πρώτης πληρωμής ύψους 152,3 εκατ. ευρώ που έγινε την Δευτέρα, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων στα 178,8 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2022 έχουν ως εξής:

Α) 42.609 παραγωγοί υπέβαλαν αίτηση

Β) 40.946 παραγωγοί έλαβαν ενίσχυση 178,8 εκ ευρώ

Γ) 1.663 παραγωγοί δεν έλαβαν την ενίσχυση, μικρότερος αριθμός από κάθε άλλη χρονιά αυτή την χρονική περίοδο, εκ των οποίων:

Γ1) 320 παραγωγοί δεν έχουν προβεί σε καμία παράδοση συσπόρου βάμβακος και δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση

Γ2) 1.343 παραγωγοί έχουν ευρήματα από διοικητικό έλεγχο, τηλεπισκόπιση, monitoring ή έχουν υποβάλει διοικητικές πράξεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους. Η πληρωμή αυτών των παραγωγών, εφόσον δεν προκύψουν θέματα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των εκτάσεων που δηλώθηκαν με καλλιέργεια βάμβακος, θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

Στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή, ενώ αμέσως μετά και έως τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ. Τέλος οι αποζημιώσεις για ζημιές από τον ΕΛΓΑ ύψους 50 εκ ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023.

Τις ευοίωνες προοπτικές για το βαμβάκι, αλλά και τους νέους δρόμους που ανοίγονται για το προϊόν μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου-Κοινή Αγροτική Πολιτική 2022-2027-, είχε υπογραμμίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνουν σήμερα στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Λέγοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι ποιοτικό και τυγχάνει της δημοφιλίας που του αρμόζει παγκοσμίως, ο κ. Γεωργαντάς είχε επισημάνει «οι άνθρωποι του χώρου μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν της τύχης του προϊόντος με ευοίωνο τρόπο».

Είχε υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το προϊόν έχει τη δυνατότητα της ίδιας ενίσχυσης όπως τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως «με βάση την κατεύθυνση της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής προς πιο φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, είναι σίγουρο ότι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για το προϊόν». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «όπως όλα δείχνουν το βαμβάκι θα αντικαταστήσει το πλαστικό και έτσι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τους βαμβακοκαλλιεργητές. Έχουμε τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε τις νέες ενέργειες και δράσεις μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τις 26 Αυγούστου οι δηλώσεις για τις κοινοτικές ενισχύσεις

Όπως σημειώνεται ο γεωργός μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr.