ΓΔ: 1199.02 -0.11% Τζίρος: 66.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελληνική PISA: Στις 10 Μαΐου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός σε 600 σχολεία

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική και τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας.

Συνεχίζονται, για δεύτερη χρονιά, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») για μαθητές της ΣΤ' τάξης Δημοτικού και Γ' τάξης του Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 θα πραγματοποιηθούν διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ' Δημοτικού από 300 δημοτικά σχολεία της χώρας και της Γ' Γυμνασίου από 300 γυμνάσια της χώρας.

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική και, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

Σκοπός των εξετάσεων αυτών είναι «η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών».

«Στόχος μας, να χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική βάσει συγκεκριμένων, μετρήσιμων, απτών στοιχείων, που συγκεντρώνουμε μέσω αυτού του συστήματος περιοδικής αποτύπωσης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, που μας βοηθούν να αναλάβουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας», σημείωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή δήλωσε πως «χρόνο με το χρόνο, τα οφέλη των εκπαιδευτικών μας μεταρρυθμίσεων συναντούν τις προσδοκίες μας, εξελίσσονται και αναβαθμίζουν το σύγχρονο ελληνικό σχολείο και το εκπαιδευτικό έργο, μέσα από τη δυναμική διαδικασία αξιολόγησης που απλώνουμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι ανώνυμα και δεν θα συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, από την περυσινή, πιλοτική εφαρμογή της ελληνικής PISA, μελετήθηκαν και αποτιμήθηκαν τα αποτελέσματα, και εν τέλει εκδόθηκαν συμπεράσματα τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά το φετινό σχεδιασμό του θεσμού.

Σε σχέση με πέρυσι, έχουν γίνει αλλαγές που αφορούν αρχικά σε μια ορθολογικότερη κατανομή των ερωτήσεων ανά επίπεδο δυσκολίας στους επιμέρους θεματικούς άξονες, ενώ επιπλέον εισάγονται ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, μέσω των οποίων μπορεί να αποτυπωθεί ακριβέστερα η πορεία του συλλογισμού και οι δυνατότητες γραπτής έκφρασης των μαθητών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η «ελληνική PISA» εισήχθη με τον ν. 4823/2021 για την αναβάθμιση του σχολείου και πραγματοποιείται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία με ελλείψεις εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών, ωστόσο οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμο να λειτουργήσει το νέο Ειδικό Σχολείο στον δήμο Περιστερίου

Με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που προσφέρει εξειδικεύσεις μεταξύ άλλων και Αυτόνομης Διαβίωσης, Πληροφορικής, Κηπουρικής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2023: Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι βαθμολογίες

Mέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού και έτσι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της επικράτειας.