ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο δρόμος για το διευρυμένο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Αττικής

Την δέσμευση ποσού ύψους 20 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση του νοσοκομείου στην Αν. Αττική ανακοίνωσε η Περιφέρεια που αναφέρει ότι εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή του έργου.

Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη προχώρησε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά το έργο περιελήφθη και ονοματίστηκε στο νέο Πρόγραμμα Αττική 21-27, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Αύγουστο του 2022, τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας σχετικά με την δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση, προβλέπονται πόροι για τη χρηματοδότηση των δομών υγείας μεταξύ των οποίων «και το διευρυμένο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Αττικής με επαυξημένες δυνατότητες και μονάδες ημερήσιας / βραχείας νοσηλείας. Για την ανάπτυξη υποδομών Υγείας προβλέπονται 20 εκατ. ευρώ».

Η ανακοίνωση εξεδόθη με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος που ετέθη προ ημερησίας διάταξης από την παράταξη Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, του Γιάννη Σγουρού σχετικά με τις αναγκαίες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής ως προς τη χωροθέτηση και κατασκευή του νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Ακόμη η Περιφέρεια σημειώνει πως, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του περιφερειάρχη για το έργο, ο ίδιος, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναντήσεων με εμπλεκόμενους και συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΚΤΥΠ, Δήμο) έχοντας αποστείλει μεταξύ άλλων και δύο επιστολές στον υπουργό Υγείας. Επιπρόσθετα η Περιφέρεια έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση των υποστηρικτικών μελετών (χωροθέτησης και σκοπιμότητας) προκειμένου να υποστηρίξει το υπουργείο στη διαδικασία ωρίμανσης του έργου.

Επίσης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα ανατέθηκε η εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα τεκμηριώνει ποσοτικά και ποιοτικά την «Αξιολόγηση θέσεων Χωροθέτησης Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής».

Τέλος δηλωνεται πως η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει στο νέο Πρόγραμμα Αττικής 21-27 τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή του έργου, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για το συντονισμό και την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκίνησή του.

Στο μεταξύ ο Γιάννης Σγουρός σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει σημαντική νίκη της παράταξής του την έκδοση απόφασης δέσμευσης του ποσού των 20 εκατομμυρίων για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ο πρώην περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η παράταξη του κ. Πατούλη δεν μπόρεσε να εμποδίσει την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση ως κατεπείγον, μειοψηφώντας με 46 κατά έναντι 49 ψήφων υπέρ. Προσθέτει ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε αγνοηθεί σε προηγούμενο αίτημα της παράταξής του η οποία το επανέφερε με αφορμή το τραγικό θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη.

Ο κ. Σγουρός αιτιολογώντας το χαρακτηρισμό «νίκη» κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει ότι «ο περιφερειάρχης επικαλούνταν επιστολές που έχει στείλει στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αλλά αρνούνταν να δεσμευθεί με λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δέσμευση συγκεκριμένων χρημάτων από πλευράς Περιφέρειας. Ύστερα από μια δίωρη και πλέον συζήτηση, στο τέλος αναγκάστηκε να υπερψηφίσει την πρότασή μας για απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία να δεσμεύει 20 εκατ. ευρώ σε αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού για την κατασκευή Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδιασμός για ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης στην Αττική

Μέσω του ΠΕΠ 2014-2020 και με προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκαν 44 έργα, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας στην Αν. Αττική και την κάλυψη των αναγκών σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΝΠΕ θα διανέμει 140.000 μάσκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν από 40.000 μάσκες και οι υπόλοιπες 100.000 θα μοιραστούν στις άλλες περιφέρειες, με ενισχυμένο αριθμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.