ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μηχάνημα 14,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική

Το συγκεκριμένο σύστημα επεξεργασίας αποτελεί ένα καινοτόμο μηχανισμό, μικρής κλίμακας θα προδιαλέγει και θα επεξεργάζεται τα οργανικά απόβλητα που συλλέγονται στους καφέ κάδους.

Με ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο, ενισχύει το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αναφορικά με την ποιότητα των ανακυκλούμενων βιοαποβλήτων, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους (κομπόστ), η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον εκπρόσωπο του αναδόχου, παρουσία του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, Κ. Μνηματίδη και στελεχών του Συνδέσμου.

Πρόκειται για την προμήθεια αυτόνομου συστήματος κινητού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 14.408.800 ευρώ, το οποίο θα παράγει υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό (compost) καθώς αφενός θα προδιαλέγει και θα επεξεργάζεται τα οργανικά απόβλητα που συλλέγονται στους καφέ κάδους, αφετέρου θα τεμαχίζει πράσινα απόβλητα (κλαδιά, χόρτα, που προέρχονται από καθαρισμούς κήπων - κλαδέματα, κά). 

Με αφορμή την υπογραφή, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε: «Ένας νέος σύγχρονος εξοπλισμός έρχεται να ενισχύσει τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για αύξηση της επεξεργασίας βιοαποβλήτων και την ταχύτερη μετάβαση σε μια πράσινη Αττική. Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε ένα νέο μοντέλο διαλογής, αποκομιδής και επεξεργασίας των αποβλήτων. Στόχος μας είναι η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η αξιοποίηση των υλικών αυτών.

Η εκτροπή των βιοαποβλήτων από την υγειονομική ταφή βρίσκεται στο επίκεντρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων γι' αυτό και η ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης βιοαποβλήτων (οικιακή κομποστοποίηση, διαλογή στη πηγή, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κλπ) είναι επιβεβλημένη. 'Αλλωστε, για την προώθηση δράσεων διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων και την υποστήριξη των δήμων της Περιφέρειας Αττικής για την έναρξη και υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίσαμε δωρεάν για τους δήμους 200 ειδικά απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων 12m3 με σύστημα πλύσης κάδων και περίπου 39.000 καφέ κάδους διαφορετικών μεγεθών».

Το συγκεκριμένο σύστημα επεξεργασίας αποτελεί ένα καινοτόμο μηχανισμό, μικρής κλίμακας, το οποίο διαθέτει ένα συμπαγές και αποκεντρωμένο εξοπλισμό, που μειώνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς σε αντίστοιχες κεντρικές εγκαταστάσεις, ενώ επιτρέπει την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού από τα τροφικά υπολείμματα.

Τα εισερχόμενα απόβλητα θα αποθηκεύονται προσωρινά σε διαμορφωμένους χώρους, όπου θα πραγματοποιείται έλεγχος για την απομάκρυνση ακατάλληλων υλικών, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Τα οργανικά απόβλητα στη συνέχεια οδηγούνται σε περιστροφικό κόσκινο, για διαχωρισμό βάσει μεγέθους.

Το καθαρό υλικό οδηγείται με την χρήση μικρού φορτωτή στη μονάδα κομποστοποίησης σε κλειστή μονάδα, η οποία θα επεξεργάζεται μίγμα κλαδιών και οργανικών αποβλήτων. Το πλεονάζον υλικό των οργανικών αποβλήτων θα τροφοδοτεί compact μικρή μονάδα αναερόβιας χώνευσης, από την οποία θα παράγεται ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

parelasi-syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με παρελάσεις και άλλα δρώμενα οι δήμοι της Αττικής τιμούν την 25η Μαρτίου

Οι πόλεις ήδη έχουν σημαιοστολιστεί, τα Δημαρχεία παραμένουν φωτισμένα και τις βραδινές ώρες, ορίστηκαν από τους δημάρχους οι τελετάρχες και σήμερα, 25η Μαρτίου από το πρωί, ξεκινά το επίσημο πρόγραμμα.
Apostolos Tzitzikostas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το Παρατηρητήριο θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να καταγράφεται η πραγματική εικόνα των περιβαλλοντικών αναγκών, αφετέρου να σχεδιάζονται δράσεις θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Nikos Hardalias, Nikos Xardalias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορίστηκε από τον Ν. Χαρδαλιά το νέο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Αττικής

Στο νέο διοικητικό σχήμα, ορίστηκε για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αναπληρωτής περιφερειάρχης, θέση στην οποία τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Χριστίνα Κεφαλογιάννη.
Apostolos Tzitzikostas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξοπλισμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών παρέδωσε ο Απ. Τζιτζικώστας

Τα υλικά αφορούν σε σκηνές, τέντες, αντλίες και λοιπό εξοπλισμό, απαραίτητο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καταστροφές και κρίσεις και παραδόθηκαν σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και πυροσβεστική.