ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3,2 εκατ. στο Δήμο Αθηναίων για το Ωδείο Αθηνών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ωδείου Αθηνών έκτασης 9 στρεμμάτων που θα ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Προ των πυλών βρίσκεται η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ωδείου Αθηνών, μιας έκτασης 9 στρεμμάτων, στην καρδιά της πόλης, μετά την άντληση πόρων ύψους 3,2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, που εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για την περιοχή, περιμετρικά των οδών Ριζάρη, Λ. Βας. Σοφίας, Λ.Βας. Κωνσταντίνου, Βας. Γεωργίου Β' και Ρηγίλλης. Την υλοποίηση του έργου, το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνει το Ωδείο Αθηνών. Με την ολοκλήρωσή του θα αποδοθεί στους Αθηναίους ένας αναμορφωμένος χώρος πρασίνου, που θα συνδέει το Παγκράτι με το Κολωνάκι.

Θα ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος της περιοχής ενώ θα επιτευχθεί οπτική και λειτουργική σύνδεση με τους όμορους χώρους πολιτισμού: Του Βυζαντινού Μουσείου και του Λυκείου του Αριστοτέλη, του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Κήπου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε δηλώσεις του για το έργο σημειώνει ότι έχει «πολλαπλό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης», καθώς ένας «παραμελημένος και αποκομμένος από τον αστικό ιστό, χώρος, θα διαμορφωθεί σε έναν αναβαθμισμένο και όμορφο χώρο πρασίνου, τον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας». Επισημαίνει δε, ότι ταυτόχρονα, «η σύνδεση του εμβληματικού Ωδείου με τα παρακείμενα πολιτιστικά τοπόσημα θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ορατού πόλου πολιτισμού στην Αθήνα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, αναφερόμενος στο πάρκο του Ωδείου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε μια από τις μεγάλες αστικές εκκρεμότητες των τελευταίων δεκαετιών. «Παρ' όλες τις κατά καιρούς επιμέρους εξωραϊστικές επεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, ο χώρος παρέμενε στο σύνολό του ένα "no man's land", λειτουργικά αποκομμένος από τον αστικό ιστό και τους όμορους πολιτιστικούς οργανισμούς», τόνισε. Ο κ. Τσούχλος εκ μέρους του ΔΣ του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου Ωδείον Αθηνών - 1871 εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Δήμο για το «φιλόδοξο έργο ανάταξης και ανάδειξης του χώρου».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρομών εισόδου και δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου, ουσιαστική επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα και ανάπλαση της βόρειας πλευράς. Το σημείο θα αναδειχθεί σε έναν ανοιχτό χώρο πρόσβασης όλων στην παιδεία και στον πολιτισμό, με υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δυνατότητας πολιτιστικών χρήσεων του ίδιου του Ωδείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που στοίχισε 13,76 εκατ. ευρώ επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ θα βελτιώσει και τις συνθήκες λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μπακογιάννης: Για τρίτη φορά αναβάθμισε ο οίκος Moody's τον Δήμο

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και η πίεση στον ισολογισμό θα είναι περιορισμένη.