ΓΔ: 1455.36 0.03% Τζίρος: 13.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Δράση της Κομισιόν για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν τον ερχόμενο χειμώνα ελλείψεις. Ποιες είναι οι συστάσεις για τις προληπτικές ενέργειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων (HMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προχώρησαν σήμερα σε συστάσεις για ενέργειες έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ελλείψεις βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού για Ευρωπαίους ασθενείς τον επόμενο χειμώνα.

Συστάσεις για τη διασφάλιση επαρκούς προσφοράς για ασθενείς της ΕΕ

Εάν η ζήτηση τον επόμενο χειμώνα είναι παρόμοια σε μέσο επίπεδο κατανάλωσης των προηγούμενων ετών, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποδηλώνουν ότι η προσφορά στην ΕΕ από του στόματος σκευασμάτων βασικών αντιβιοτικών πρώτης και δεύτερης γραμμής για αναπνευστικές λοιμώξεις θα καλύψει τη ζήτηση του ερχόμενου χειμώνα.

Ο EMA και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της προσφοράς ορισμένων ενδοφλέβιας χορήγησης αντιβιοτικών.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να προετοιμαστούμε πριν από τον επόμενο χειμώνα και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών μας για βασικά αντιβιοτικά, συμπληρώνοντας τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει πλέον κατά προτεραιότητα η επιχειρησιακή παρακολούθηση από την ΗΡΑ και τον ΕΜΑ».

Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη χειμερινή περίοδο, η Εκτελεστική Διευθύνουσα Ομάδα του EMA για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG) συμφώνησε στις ακόλουθες συστάσεις για προληπτικές ενέργειες:

  • Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών: Για να αποφευχθούν ελλείψεις το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, ο EMA και η HERA συνιστούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της παραγωγής. Η έγκαιρη δράση ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα πρέπει να δώσει στους παρασκευαστές αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
  • Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν φάρμακα. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι τους περίσσεψαν φάρμακα τo τελευταίο έτος

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης της GIVMED που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί φέρνει η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς

Η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας δίνοντας ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών μέσω απατηλών διαφημίσεων

Οι εν λόγω διαφημίσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, εμφανίζονται κυρίως ως «χορηγούμενες» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φερόμενες μάλιστα ψευδώς, σε πολλές περιπτώσεις, να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων.
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίδραση φαρμακοποιών στην άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων

Όπως αναφέρει ο σύλλογος «η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής».