ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βαρύ πρόστιμο από Κομισιόν στην Ελλάδα για τις εξαγωγές φαρμάκων

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο 100 εκατ. από τις Βρυξέλλες για την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων και 270 φαρμάκων, που έχει τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Πρόστιμο ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει ήδη δρομολογηθεί και πρόκειται να επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών συγκεκριμένης λίστας φαρμάκων. Η απαγόρευση προσκρούει στη Συνθήκη της Ρώμης και δεν επιτρέπεται στα κράτη – μέλη να προκαλούν εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Σύμφωνα με πηγές του Business Daily, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η επιβολή προστίμου έχει ήδη αποφασιστεί και σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί στη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως διατηρείται επί 6 χρόνια η απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων –η απαγόρευση αυτή είναι άνευ ουσίας, σημειώνουν πηγές της αγοράς, διότι ο αριθμός των εμβολίων είναι καθορισμένος και δεν γίνεται εξαγωγή– καθώς και μίας λίστας 270 φαρμάκων, η οποία ισχύει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η οποία περιέχει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα.

Δηλαδή, απαγορεύεται η εξαγωγή αυτών των φαρμάκων. Όπως έχει γράψει και παλαιότερα το BD σε βάρος της Ελλάδας έχουν κάνει προσφυγή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σοβαρό μέρος ευθύνης για την επιβολή του εν λόγω προστίμου χρεώνεται στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τις αρχές του έτους από το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει τις απαγορεύσεις εξαγωγών. Σε επιστολή της προς τον πρώην υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη η αρμόδια επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι «τα Κράτη - Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη».

Πάντως, χθες στάλθηκε το μήνυμα για το πρόστιμο από παράγοντες της αγοράς στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπόμνηση να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Υγείας, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και θα συζητηθούν οι προτεραιότητες πολιτικής για τη νέα κυβερνητική περίοδο.

Εν τω μεταξύ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου είναι υπό διάλυση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του είναι σε αποδρομή –εμφανίζεται κάθε 15 μέρες για να υπογράψει συγκεκριμένα έγγραφα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές εταιρείες για μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές καταγγελίες για εφοδιασμό της αγοράς με πολύ μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες, ενώ φέρονται να μην τηρούν την υποχρέωση για αποθέματα τριών μηνών. «Γκρίζες» εξαγωγές φαρμάκων αξίας 200 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα καλά και τα κακά νέα για τις ασφάλειες: Αύξηση παραγωγής, νέα κόστη

Πολύ καλό το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους για την παραγωγή του κλάδου. Διαρκής «πονοκέφαλος» τα κόστη των νοσοκομείων, «φουσκωμένες» οι αποζημιώσεις στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι προσδοκίες για ασφάλιση κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.