ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gefyra-Patra-Katarreysh
Φωτο: Fotis Athanasopoulos / SOOC

Έρευνες στη γέφυρα στην Πάτρα - Ν. Ταχιάος: Υπεύθυνη η κατασκευαστική

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι υπεύθυνη για τα μέτρα ασφαλείας είναι η κατασκευαστική εταιρεία. ΑΒΑΞ: Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των ομάδων διασωστών στο σημείο που κατέρρευσε χθες γέφυρα της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων. Από την κατάρρευση έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

Σήμερα, ειδικότερα, άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροσβέστες ερευνούν το σημείο μετά την απομάκρυνση βαρέων μηχανημάτων που βρίσκονταν πάνω από το τμήμα που κατέρρευσε, καθώς και συντριμμιών.

Οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις για το τραγικό δυστύχημα με τις τρεις εξ αυτών να αφορούν άτομα που εργάζονταν την ώρα του δυστυχήματος, ενώ συνελήφθη και ο υπεύθυνος του έργου. Μάλιστα, ένας εκ των χειριστών νοσηλεύεται τραυματισμένος και αναμένεται να χειρουργηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα της δικαιοσύνης, αφού ήδη η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έχει επικοινωνήσει με την Εισαγγελία, σε συνεννόηση με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το εργατικό κέντρο της Πάτρας έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην μεγάλη περιμετρική.

Ταχιάος: Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας η κατασκευαστική 

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα και διευκρίνισε ότι την ευθύνη για την ασφάλεια έχει η κατασκευαστική εταιρεία που εκτελούσε τις εργασίες, δηλαδή εν προκειμένω η ΑΒΑΞ.

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους, που έχασαν τον οικείο τους και ελπίζω να σταματήσουμε εδώ. Ακόμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα γεγονός σε εξέλιξη και δεν μπορώ να πω παραπάνω, δεν ξέρω παραπάνω αν και είμαι στην έδρα της 6ης ΕΜΑΚ. Για να πάμε στο ίδιο το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, η γέφυρα κατέρρευσε κατά τη φάση της κατεδάφισης ενώ δεν το περίμεναν αυτό και μάλιστα συμπαρέσυρε και δύο μηχανήματα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν οι χειριστές τους. Υπάρχουν όμως ερωτηματικά, όπως αν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό θα διερευνηθεί, θα το διερευνήσει η εισαγγελία και φυσικά μετά να κρίνει ο φυσικός δικαστής, ο οποίος θα προσωποποιήσει και τις ευθύνες γιατί ευθύνες έχουν πάντα και πρόσωπα. Από ‘κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υποδομών, εμείς θα κάνουμε μία εξαντλητική έρευνα. Η γέφυρα δεν έπεσε μόνη της, γινόταν εργασίες κατεδάφισης αλλά δεν περίμεναν να καταρρεύσει σήμερα η γέφυρα αλλά αύριο», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ταχιάος.

Για το γεγονός πως γινόταν εργασίες κατεδάφισης, ημέρα καύσωνα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες ο υφυπουργός δήλωσε:

«Επιτρεπόταν μέχρι τις 12 η ώρα η εργασία αλλά και αυτό θα διερευνηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας, για ποιο λόγο συνεχίζονταν οι εργασίες μετά τις 12 η ώρα, διότι η κατάρρευση έγινε μετά τις 12. Θα διερευνηθεί κι αυτό, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες. Το εργοτάξιο πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρεισφρήσει κανένας πεζός ή αυτοκίνητο και φυσικά όταν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μία κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να καρπωθεί τα προϊόντα της κατεδάφισης για να τα πουλήσει. Νομίζω ότι αυτά, που πρέπει να διερευνηθούν, θα διερευνηθούν, η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την ηγεσία του υπουργείου υποδομών, δε θα μείνει τίποτα αναπάντητο και φυσικά όπου χρειαστεί να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπου αλλού γίνονται ανάλογες εργασίες, αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ν.Ταχιάος.

Η ανακοίνωση της ΑΒΑΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΒΑΞ ΑΕ σχετικά με την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα. Αναλυτικά αναφέρει:

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

Η Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Δημοτική Αρχή Πάτρας: Μόνο τυχαίο δεν είναι το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός

Ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα εξέδωσε μεταξύ άλλων και η Δημοτική Αρχή Πάτρας η οποία κάνει λόγο για μη τυχαίο γεγονός, καταγγέλλοντας πως αυτή είναι η τακτική στην κατασκευή των δημόσιων έργων.

«Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας στην περιμετρική της Πάτρας, του νέου εγκλήματος κράτους και εργοδοσίας, έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των σωστικών συνεργείων, τα μηχανήματα του Δήμου Πατρέων.

Το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός, μόνο τυχαίο δεν είναι. Αυτή είναι η τακτική στην κατασκευή των δημόσιων έργων. Να εκτελούνται κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, Κυριακή και χωρίς μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, σε μια εποχή άπειρων δυνατοτήτων, γέφυρες πέφτουν και άνθρωποι πεθαίνουν, γιατί περιμένουν να ζήσουν με σίδερα κατεδαφίσεων. Όσο και να εκθειάζουν οι κυβερνώντες την «ανάπτυξη» της χώρας, οι τραγωδίες και ο λαός τούς διαψεύδουν, επιβεβαιώνοντας καθημερινά και σε όλους τους τόνους, ότι η ανάπτυξή τους, αφορά τους λίγους και γίνεται σε βάρος των πολλών, σε βάρος του λαού, που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θα συμμετέχει σύσσωμη στην συγκέντρωση της 24ωρης Παμπατραϊκής απεργίας που προκήρυξε για αύριο, Δευτέρα 24 Ιουλίου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιωάννου: Ο όμιλος ΑΒΑΞ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη εμβληματικών έργων

Ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, αναφέρθηκε στο ανεκτέλεστο τονίζοντας ότι ο όμιλος διαθέτει το υψηλότερο συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στην ιστορία του, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Στα 2,79 ευρώ η τιμή - στόχος για τη μετοχή της AVAX από Optima Bank

Σύσταση «αγορά» για τη μετοχή, ενώ προβλέπεται μέση ετήσια άνοδο του τζίρου κατά 18% στην περίοδο 2022-26, με τα EBITDA να ενισχύονται 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 40% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.