ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πλημμυρισμένη αποθήκη Θεσσαλίας
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Συναγερμός για έξαρση επιδημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Εγκύκλιος του υπ. Υγείας προειδοποιεί για την πιθανότητα να εμφανιστούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ηπατίτιδας Α, νοσήματα του αναπνευστικού καθώς έξαρση του ιού του Νείλου. Τί πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι των περιοχών.

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά).

Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).

Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:

  • Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
  • Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
  • Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
  • Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.

Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά. Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας, καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Οι υποσχέσεις για το Νοσοκομείο Καλύμνου υλοποιούνται

Ενισχύεται το Νοσοκομείο Καλύμνου με νέο σύστημα καθαρισμού νερού, προσλήψεις έξι επικουρικών εργαζομένων και αύξηση εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη βελτίωση της λειτουργίας του.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το ΠΓΝ Αττικόν, ερώτηση στη Βουλή από Δούρου

Με ερώτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τη συνεχή αδυναμία των δύο αξονικών τομογράφων του «Αττικόν», προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και απαιτώντας άμεσα μέτρα και ενημέρωση για τις βλάβες.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Καταστρατήγηση του ΠΙΣ και κράτους δικαίου από τον υπ. Υγείας

Ο Γιάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επιβάλλοντας διορισμένη διοίκηση και αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις και τη δημοκρατική διαδικασία.
φαρμακευτική βιομηχανία μηχανή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΦ και Υπ. Υγείας Κύπρου συνεργάζονται για κανονιστική φαρμάκων

Συνάντηση του προέδρου του ΕΟΦ Δρ. Σπύρου Σαπουνά με τον Κύπριο υπουργό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στη ρύθμιση φαρμάκων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υλοποίηση κοινών δράσεων υγείας.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από χανταϊό στην Ανσοατέγκι, ύποπτοι δύο θάνατοι στη Μπαρίνας

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χανταϊό στην Ανατολική Βενεζουέλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Δύο ακόμη θάνατοι υγειονομικών ερευνώνται, χωρίς σύνδεση με τα προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.