ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας Elias

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, δεν έγινε κατάχρηση του 112 τις τελευταίες ώρες, ενώ υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον της πολιτείας στραμμένο σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα λόγω των έντονων φαινομένων.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο "Elias", βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη που διευκρίνισε ότι καλώς ήχησε το «112» όπου αυτό έγινε, ο υφυπουργός αναφέρθηκε, παραλλήλως, και σε άλλα θέματα, όπως οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και το εν εξελίξει Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ξεκινώντας από το νέο κύμα κακοκαιρίας, «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα, και στη Θεσσαλία είναι σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Πάντως, συμπλήρωσε, «η κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας, είναι διαχειρίσιμη, περιμένουμε και σήμερα την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου».

Σε ερώτηση για το «112», ειδικότερα δε, αν έγινε κατάχρηση αυτού, ο Θ. Κοντογεώργης αφού εξήγησε τον προληπτικό του χαρακτήρα, απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθος συναγερμό. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «ακολούθησαν ιδιαίτερα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Όσοι μένουμε στην Αθήνα το βιώσαμε έντονα. Από τις 2.30 και μετά και για τουλάχιστον 2-3 ώρες η κατάσταση ήταν δύσκολη. Επομένως, καλώς ήχησε το "112"», συμπέρανε.

Τώρα, το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου τα φαινόμενα είναι ακόμη έντονα, σε κάθε περίπτωση «μέχρι τώρα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα», επανέλαβε.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, επεσήμανε εν πρώτοις ότι «στα χωριά που καλύφθηκαν από νερό, για πρώτη φορά υπήρξε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς καν να κάνουν αίτηση». Συνολικώς δε, «έχουν δοθεί περισσότερα από 35 εκατ. σε αποζημιώσεις [...] οι αυτοψίες συνεχίζονται, έχουμε σχεδόν 27.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 5.000 προσωρινές». Όμως, «θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, οπότε το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά», εκτίμησε. Για τους αγρότες ειδικότερα, «ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζουν βάσιμα ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι καταβολές, μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (καταγραφής)».

Αλλάζοντας θέμα, στα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, μετά και τις εξελίξεις για το Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερές προφανώς. Και, έχουμε δείξει το τελευταίο διάστημα και οι δύο πλευρές ότι είναι αρκετά ενδυναμωμένες (οι σχέσεις) και μέσα στο πλαίσιο των διμερών διακρατικών συμφωνιών για την αμυντική συνεργασία αλλά και, βέβαια, στα θέματα ευρύτερης πολιτικής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της παράνομης εισβολής της Ρωσίας σε αυτήν. Επομένως, το πλαίσιο είναι ισχυρό, ανεξαρτήτως των προσώπων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δική μας επιδίωξη είναι να είμαστε ένας σταθερός συνομιλητής στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο η στρατηγική μας είναι σταθερή και εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερωτηθείς για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων από την Τουρκία, διευκρίνισε ότι τα βήματα στο διάλογο των δύο χωρών είναι γνωστά, με άλλα λόγια «ο σχεδιασμός προχωράει. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή και ισορροπία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είμαστε αφελώς αισιόδοξοι, αντιλαμβανόμαστε και πού βρισκόμαστε και τη γειτονιά και ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Όποτε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χρειάζεται να το αξιοποιούμε σωστά. Για αυτό έχουμε φροντίσει να έχει ενισχύσει η χώρα μας και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την αμυντική της ικανότητα», επέμεινε εξ άλλου.

Σε ερώτημα, τέλος, για την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εξέφρασε την ελπίδα του, εισαγωγικώς, να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε, από την άλλη πως ότι «κάποιες επιλογές που γίνονται στην εσωτερική κατανομή ρόλων στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέχουν πάρα πολύ από κάποια πράγματα που έχουμε γνωρίσει. Ας περιμένουμε να δούμε», συνέστησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή η Καρδίτσα που περιμένει το χτύπημα της νέας κακοκαιρίας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ψεκασμοί σε όλη την επικράτεια, με στόχο να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί ο αριθμός των κουνουπιών, ενώ ο αριθμός των επικίνδυνων για την υγεία ανθρώπων αλλά και ζώων εντόμων έχει αυξηθεί υπερβολικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει της κακοκαιρίας Elias

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Θεσσαλία κινδυνεύει να πληγεί από νέο κύμα κακοκαιρίας. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ θα ενισχυθούν σύντομα οι δυνάμεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι διασώσεις, έχουν πραγματοποιηθεί 4.654 μέχρι σήμερα

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, η Πυροσβεστική έχει λάβει επίσης 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Έχουν πραγματοποιηθεί και 790 διασώσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετράει πληγές η Θεσσαλία μια βδομάδα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Στα δυο παραμένει κομμένη η χώρα με την κυκλοφορία στην εθνική οδό να έχει διακοπεί ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Υποχωρεί ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερες από 4.500 οι διασώσεις πολιτών από την κακοκαιρία

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, η Πυροσβεστική έχει λάβει επίσης 10.493 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Έχουν πραγματοποιηθεί και 774 διασώσεις ατόμων με εναέρια μέσα.