ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλότερη συγκέντρωση διαφόρων τύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις επόμενες πέντε ημέρες.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε την ανασκόπηση 110 μελετών που αφορούσαν σε περισσότερες από 18 εκατομμύρια περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις από ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου. Επίσης, εξέτασαν διάφορα μεγέθη αιωρούμενων σωματιδίων, που προέρχονται από τη βιομηχανική ρύπανση (PM1), τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την καύση καυσίμων από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις πυρκαγιές δασών και χόρτων (PM2,5), όπως και τη σκόνη από δρόμους και εργοτάξια (PM10).

Τα άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση διαφόρων τύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου συνδέονταν με 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα υψηλότερα επίπεδα όζοντος με 5% αύξηση, το μονοξείδιο του άνθρακα με 26% αύξηση και το διοξείδιο του θείου με 15% αύξηση. Η υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων PM1 συνδέθηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα PM2,5 με 15% αυξημένο κίνδυνο και τα PM10 με 14%.

«Υπάρχει ισχυρή και σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και του θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πέντε ημερών από την έκθεση», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Αχμάντ Τουμπάσι από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας στο Αμμάν. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών να δημιουργήσουν πολιτικές που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και τις συνέπειές τους», προσθέτει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά προβλήματα υγείας προκαλούν οι περιβαλλοντικές καταστροφές

Διεθνής μελέτη προειδοποιεί για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην υγεία των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και πάνω από 10 χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση για τα προϊόντα καθαρισμού που εκλύουν χημικές ουσίες

Όπως αποκαλύπτει έρευνα δεκάδες προϊόντα καθαρισμού απελευθερώνουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καθημερινή έκθεση στο επιφανειακό όζον αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα ευρήματα νέας μελέτης -με βάση δεδομένα από 406 πόλεις σε 20 χώρες- δείχνουν ότι περισσότεροι από 6.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφεύγονται, αν εφαρμόζονταν αυστηρότερα μέτρα για την ποιότητα του αέρα με βάση τον ΠΟΥ.