ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΦΕΤ

Δράσεις του ΕΦΕΤ για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πολιτικών

Στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για το 2023 βρίσκεται το νερό σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον σχεδιασμό πολιτικών που ευνοούν την παραγωγή τροφίμων με λιγότερο νερό.

Στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων, αλλά και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων συμβάλλει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, αλλά και μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών με ενημερωτικές εκστρατείες.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού που εορτάζεται σήμερα, 16 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη μέρα, πλήθος χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν τον κόσμο γύρω από τα θέματα της επισιτιστικής επισφάλειας και της καταπολέμησης της πείνας, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται έντονα και η παροχή σε όλους τους ανθρώπους της δυνατότητας πρόσβασης σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Για το 2023 το επίκεντρο της εκστρατείας είναι το νερό, εκπέμποντας το μήνυμα «Το νερό είναι ζωή, το νερό αποτελεί τρόφιμο. Να μη μείνει κανείς εκτός!».

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οι οργανισμοί, η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τον σχεδιασμό επιστημονικών και τεκμηριωμένων πολιτικών που ευνοεί την παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων με λιγότερο νερό, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοκατανομή του νερού, τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο νερό. «Όλοι όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό στην καθημερινή μας ζωή. Το τι διαλέγουμε να φάμε, πώς παράγεται, πώς το χειριζόμαστε, όλα επηρεάζουν την επάρκειά του!» σημειώνεται σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιλέγουν τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, τα οποία συνήθως χρειάζονται λιγότερα αποθέματα νερού για την παραγωγή τους και να μειώνουν τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων. Επίσης, να αποφεύγουν την απόρριψη υπολειμμάτων τροφίμων, λαδιών και χημικών ουσιών στην αποχέτευση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένορκη διοικητική εξέταση στο «Αττικόν» για το θάνατο του Δημ. Καλλιάνου

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές εναντίον γιατρών διότι δεν έβαλαν τον πατέρα του σε ΜΕΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.