ΓΔ: 1440.1 -0.59% Τζίρος: 16.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έστριψε ανατολικά το Ορούτς Ρέις, λήγει ο συναγερμός

Με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS», το οποίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Προς εκτόνωση οδηγείται η ένταση που δημιουργήθηκε από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, όταν το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εισήλθε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ, τις απογευματινές ώρες το πλοίο ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR, ενώ παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο «ORUC REIS» κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αφήνει να εννοηθεί η ελληνική πλευρά, η άμεση αντίδραση της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες, λειτούργησαν αποτρεπτικά στο να δημιουργηθεί μία χειρότερη κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με το αν ήταν όντως ένα τυχαίο γεγονός ή άλλη μία κίνηση προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας,

Γεραπετρίτης: Συγκυριακό γεγονός

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Οruc Reis», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή δικών της στρατιωτικών στην Ουκρανία εφόσον ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης».
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Ε. Κωστέα

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα ηχήσουν οι σειρήνες σήμερα στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων - 23»

Ταυτόχρονα με την ήχηση των σειρήνων συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί ήχηση των καμπανών των Ιερών Ναών της Επικράτειας με σειρά βραχέων κωδωνισμών σε ταχύ ρυθμό διάρκειας τριών λεπτών.