ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ρελάνς των αγοραστών, η ΔΕΗ σε υψηλά 10ετίας, η Motor Oil και τα mezz

Οι έξι ανοδικές στις επτά συνεδριάσεις, η συνεχής ενίσχυση της ΔΕΗ, τα κέρδη για τη Motor Oil, οι πιέσεις στις μετοχές των mezz και το ράλι του Cairo και οι ακραίες διακυμάνσεις Μινέρβα - Φιερατέξ.

Την έκτη ανοδική συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα το νέο έτος συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές μάλιστα να κάνουν εντυπωσιακή ρελάνς προς το τέλος, δίνοντας άλλο ένα ανοδικό κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει στις πρώτες εφτά συνεδριάσεις του νέου έτους σε ποσοστό 3,97%. Έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.344,51 μονάδες που είναι νέα υψηλά 5,5 περίπου μηνών, απέχοντας μια… μονάδα πλέον από το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 9,5 ετών και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στις 27 και στις 25 του περασμένου Ιουλίου. 

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 6 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

Πάντως, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου που έχει αναλάβει εκ νέου το «τιμόνι» της αγοράς και χθες έκλεισε σε νέα υψηλά 6,5 ετών, δείχνει δύναμη και ορμή, οπότε δεν αποκλείεται, συνδυαστικά με τον κλάδο της ενέργειας που επίσης έχει momentum ισχυρό με πολλαπλές αναβαθμίσεις, να «τραβήξουν» την αγορά άμεσα υψηλότερα.
 
-- ΔΕΗ: Πέμπτη σερί ανοδική και έκτη στις εφτά του 2024, κερδίζει ήδη +10,22% κλείνοντας στα 12,30 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά δέκα ετών. Φαίνεται ότι το χαρτί θα είναι ένα από τα πιο δυνατά play της φετινής χρονιάς.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, Ιανουάριος 2018 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- ElvaHalcor: Παρά την... κόσμια διόρθωση (-1,33%) χθες, κρατάει ένα +20% φέτος, όταν πέρυσι, σε όλη τη χρονιά είχε δώσει άνοδο 14%.

Η πορεία της μετοχής της ElvalHalcor, 6 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- Viohalco: Διόρθωση 0,65% χθες, κρατάει άνοδο +15,40% φέτος.

-- ΟΤΕ: Τρίτη σερί πτωτική, ενώ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση δεν πέρασε καθόλου σε θετικό έδαφος.

Η πορεία της μετοχής της ΟΤΕ, 6 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- Coca Cola HBC – Lamda Development: Δεν πέρασαν καθόλου σε θετικό πρόσημο χθες.

-- Motor Oil: Άνοδος 2,07% χθες, έφερε τον τίτλο στα 24,70 ευρώ, με ώθηση από την αναβάθμιση της Alpha Finance που ανέβασε την τιμή – στόχο στα 32,38 ευρώ. Δεν θυμόμαστε στα χρονικά να έχει δοθεί ξανά τέτοια τιμή – στόχος για τη συγκεκριμένη μετοχή. H προηγούμενη ήταν τα 31,30 ευρώ που έχει δώσει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Η μετοχή έχει ιστορικό υψηλό στα 25,82 ευρώ (ενδοσυνεδριακά) από 20 Φεβρουαρίου 2023.

Η πορεία της μετοχής της Motor Oil, 6 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- Cenergy Holdings Στο +3,72% χθες και τρίτη σερί ανοδική με συνολικά κέρδη 7,11%, έφεραν τον τίτλο στα 7,53 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά! Στα 1,43 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, όταν της μητρικής Viohalco η αποτίμηση είναι στα 1,57 δισ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 6 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα 30,9 εκατ. ευρώ ανήλθε η τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου της Alpha Trust Ανδρομέδα στο τέλος του 2023, έναντι 26,3 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία κτήσης. Το disscount της μετοχής σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία ανήλθε στο 21,5%. Οι μεγαλύτερες θέσεις στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο εντοπίζονται στις μετοχές Τιτάν, Quest, Πετρόπουλος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Entersoft, Jumbo. Sarantis, Πειραιώς και Alpha. Το μεγάλο discount της μετοχής οδήγησε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Β. Κλέτσα να προχωρήσει σε προσωπικές αγορές μετοχών. Η εταιρεία κατέχει και ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο  5% του μετοχικού κεφαλαίου με μέση τιμή κτήσης τα 6,44 ευρώ έναντι τρέχουσας αξίας της μετοχής στα 6,8 ευρώ.

-- ΟΛΠ: Ράλι +4,03% χθες, έφερε τον τίτλο στα 24,50 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τις 2 Αυγούστου 2019, ήτοι τεσσεράμισι χρόνια πίσω. Στα 612 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

-- Mezz: Υπο πίεση τα mezz τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αποκοπές που πραγματοποίησαν Phoenix Vega, Galaxy Cosmos και Sunmezz τον προηγούμενο μήνα. Ρευστοποιήσεις που έρχονται κόντρα στις πολύ καλές επιδόσεις των servicers στο σκέλος των ανακτήσεων. Φαίνεται ότι αρκετοί επενδυτές παίρνουν κέρδη και στρέφονται σε πιο καθιερωμένα χαρτιά, με πρώτες πρώτες τις τράπεζες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Αξιοσημείωτη η συμπεριφορά του Cairo (που δεν προχώρησε σε διανομή) η μετοχή του οποίου πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό (και εν πολλοίς ακατανόητο) ράλι τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, ράλι που διαδέχθηκε η απότομη πτώση τον Ιανουάριο.

Η πορεία της μετοχής της Cairo Mezz, 26 Ιουλίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024

-- Λάμψα: Θα μπορούσε – και θα άξιζε – η εξαιρετική εταιρεία που δεσπόζει στο Σύνταγμα με τα Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital Mgallery να είχε καλύτερη παρουσία στο ταμπλό και κυρίως να είχε… κανονική παρουσία. Αντιθέτως, δεν ανοίγει τις περισσότερες φορές στο ταμπλό. Σε όλο το 2023, διακίνησε μόλις 32.854 τεμάχια!! Χθες, με 355 τεμάχια, έκλεισε στο 6% φτάνοντας στα 31 ευρώ, που είναι ιστορικά υψηλά!

-- Monda Bagno: Μετά το +193% που έκανε το 2023, βρίσκεται ήδη στο +27,75% το 2024, κλείνοντας σε νέα υψηλά περίπου 23 ετών.
 
-- Μινέρβα – Φιερατέξ: Οι διακυμάνσεις τους δεν είναι για καρδιοπαθείς. Η πρώτη έφτασε χθες να κερδίζει έως 19,51%, όμως έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 7,32% και συνολική διακύμανση κοντά στο 27%. Η δεύτερη, έφτασε έως το +9,57% όμως έκλεισε με πτώση 4,28% έχοντας χαμηλό στο -5,91%, με συνολική διακύμανση 15,48%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σερί οκτώ ημερών ανόδου παρά την τραπεζική διόρθωση και το ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ

Το θετικό πρόσημο του Δείκτη χωρίς στήριξη από τις τράπεζες, τα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos, η κάμψη της Πειραιώς μετά το ράλι και ενόψει placement, τα κέφια των Viohalco - Elvalhalcor και το «ξύπνημα» της Βιοκαρπέτ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Σταθεροποίηση εν αναμονή της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ και η Cenergy

Οριακή άνοδος με κυριαρχία ανοδικών μετοχών, αγωνία για την κατανομή των μετοχών της Εθνικής, ο ΟΤΕ σε συνεχή πτώση, το σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων της Σαράντης και η εκτίναξη EBITDA της Cenergy.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Ο ιός της έκτακτης φορολόγησης ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και τι τρομάζει την Ευρώπη

Η ανθεκτικότητα της αγοράς παρά τις πιέσεις στην Ευρώπη, το φάσμα του έκτακτου φόρου περνά και στις ενεργειακές, η ευκαιρία στη ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα εντυπωσιάζει, οι νέες πιέσεις στην Motor Oil, η αντίδραση της Intralot και η Dimand.