ΓΔ: 1455.73 -1.08% Τζίρος: 52.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Η αγορά ανεβάζει στροφές, η ρελάνς των τραπεζών και οι μετοχές που ξεχώρισαν

Η αγορά προσεγγίζει το ρεκόρ 13 ετών, ο τραπεζικός δείκτης αφυπνίζεται, η Τιτάν σε νέα ιστορικά υψηλά, η Quest σε εντυπωσιακή αντίδραση, η Lamda σε ράλι, οι προσδοκίες για το deal της ΤΕΝΕΡΓ και η Lavipharm δημιουργεί προσδοκίες.

Εξαιρετική αντίδραση και χθες, μέσα σε ένα τετραήμερο ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +4,65%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +4,81%, ο Mid Cap κερδίζει +5,86% ξεχωρίζοντας θετικά καθώς είχε μείνει πίσω, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +4,61%, μετά τη χθεσινή ρελάνς με +2,99%, στον απόηχο της αναβάθμισης του outlook από την S&P.

Η σχετική ηρεμία στη Μέση Ανατολή και η ανάκαμψη των διεθνών αγορών επέτρεψε στο ΧΑ να ανεβάζει στροφές, αποκομίζοντας κέρδη +1,99% με τους υπερπουλημένους εγχώριους παίχτες να τρέχουν να πάρουν κάποια χαρτιά πίσω. Και, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλοί εγχώριοι επενδυτές βρίσκονται με πολύ ρευστό στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πλέον, η αγορά απέχει – σε ποσοστό – ελάχιστα από το να σπάσει το ρεκόρ των υψηλών 13 ετών και τις 1.434,87 μονάδες που έκλεισε στις 4 Μαρτίου. Ενδοσυνεδριακά εκείνη την ημέρα βρέθηκε έως τις 1.437,65 μονάδες. Είναι εντυπωσιακή η δυναμική της αγοράς και το πως χθες μονομιάς έπιασε τις 1.400 μονάδες, καθώς άνοιξε στις 1.399,34 μονάδες (+0,48%) που τελικώς ήταν και το… χαμηλό ημέρας, καθώς έκτοτε κινήθηκε μόνιμα πολύ υψηλότερα.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

Πάνω από τις 8.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 8.023,87 μονάδες. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να επανέρχεται ξανά πάνω από το όριο ψυχολογίας των 5.000 μονάδων.

-- Τιτάν: Νέα ιστορικά υψηλά τα 27,10 ευρώ μετά την ισχυρή άνοδο 2,26% χθες, με την αποτίμηση στα 2,12 δισ. ευρώ που φέρνει τον όμιλο στη 12η θέση του Large Cap. Μετά το +77,86% πέρυσι, φέτος είναι στο +26,34% και είναι, μετά τη Σαράντης που κερδίζει 37,71% το δεύτερο πιο κερδοφόρο «χαρτί» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις τράπεζες.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

-- Quest Holdings: Στην πρώτη θέση των κερδών χθες στον Large Cap με +5,66% και κλείσιμο στα 5,60 ευρώ, ενώ το τετραήμερο αντίδρασης βρίσκεται στο +11,55%. «Χορηγός» ήταν η Eurobank Equities που εκφράστηκε λίαν θετικά για τον όμιλο, με αιχμή τον κλάδο της πληροφορικής τον οποίο αποτιμά στα 280 εκατ. ευρώ. Η ΑΧΕ αναμένει κύκλο εργασιών στα 1,3 δισ. ευρώ φέτος, (+8,6%) με αύξηση 8% στον ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) έως το 2026. Η Quest έπιασε εκ νέου τα 600 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, πλησιάζοντας την ΕΥΔΑΠ που είναι στα 612 εκατ. με την Autohellas να πέφτει χθες στα 631 εκατ. ευρώ. Μακριά όλες οι υπόλοιπες.

Η πορεία της μετοχής της Quest, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

-- Lamda Development: Νομίζουμε ότι αξίζει δεύτερη συνεχή ημέρα αναφοράς στη στήλη, καθώς μετά το 9,87% του τελευταίου τριημέρου της προηγούμενης εβδομάδας, χθες έκανε άλλο ένα +2,61%, κάτι που επανέφερε τη μετοχή πάνω από τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τις 15 Μαρτίου. Έκανε και τζίρο 2,2 εκατ. ευρώ με όγκο 313 χιλ. τεμάχια. Στο +12,74% το τετραήμερο, στην πρώτη θέση του FTSE 25.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει: «Η αγορά περιμένει για ακόμα μία φορά το deal. Ο τίτλος σταμάτησε στην στήριξη των 17 ευρώ και ήδη κατάφερε να κατοχυρώσει το 18 ευρώ. Τα 18,50 ευρώ είναι κύρια αντίσταση με τα 17,96 ευρώ κοντινή στήριξη και στοπ στο Intraday σε κλείσιμο ώρας. Το αν καταφέρει μετά από τόσο καιρό ένα deal πάνω από τα 20 ή ακόμα 21 που η αγορά περιμένει, θα το θεωρήσουμε άθλο. Θα ωφεληθεί η μητρική μιας και θα πάρει σημαντική ρευστότητα αλλά και το σύστημα το ίδιο που θα κοιτάξει να τοποθετήσει κάπου αλλού την ρευστότητα».

-- Lavipharm: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από την επενδυτική κοινότητα η αυριανή παρουσίαση που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Η εταιρεία βρίσκεται σε μια πορεία δυναμικής ανάκαμψης και υπάρχουν πολλοί που διατηρούν πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Η πορεία της μετοχής της Lavipharm, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

-- Σαράντης: Ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023. Η μετοχή παραμένει σε επαφή με τα υψηλά 20ετίας μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι +23% που πραγματοποίησε από τις 1 Μαρτίου  μέχρι τις αρχές Απριλίου κάνοντας πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. 

Η πορεία της μετοχής της Σαράντης, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

-- Mytilineos: Εδώ τις τελευταίες συνεδριάσεις περνάει το… ιππικό από πλευράς συναλλαγών. Μέσα σε επτά συνεδριάσεις, έχει διακινήσει συναλλαγές αξίας 90,71 εκατ. ευρώ.

--  Cenergy: Με άνοδο 1,51% στα 7,41 ευρώ υποδέχθηκε χθες η αγορά την πρόθεση της Cenergy να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επισήμανε πως δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση αλλά έχει εξασφαλίσει από τις τοπικές αρχές φοροαπαλλαγές έως 58 εκατ. δολαρίων. Το ύψος της επένδυσης- αν ληφθεί η επενδυτική απόφαση- θα ανέλθει στα 300 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία είναι φειδωλή στην πληροφόρηση και η αγορά αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το project. Για παράδειγμα, με ποιον εταίρο θα συνεργαστεί, καθώς η συμμαχία με την Orsted δεν φαίνεται να προχωρεί. Επίσης, αν εκτός από τις φοροαπαλλαγές θα υπάρξει και επιδότηση για την επένδυση και κυρίως τι έργα έχει εξασφαλίσει ως προμηθευτής για να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα. Η αγορά των ΗΠΑ πάντως στο συγκεκριμένο κλάδο χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους και προφανώς η ελληνική εταιρεία με την παγκόσμια πείρα σε υποβρύχια καλώδια και σε καλώδια διασυνδέσεων θα έχει ζυγίσει όλες τις παραμέτρους. Σημειώνεται πως στην τελευταία ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση είχε προϊδεάσει ότι ενδεχομένως η επένδυση στις ΗΠΑ να μη γίνει με τη δανέζικη Orsted αλλά με άλλη εταιρεία.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024

-- Intracom Holdings – Intralot: Στην πρώτη θέση των κερδών και των συναλλαγών χθες στον Mid Cap οι δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. Στο +3,85% η Intracom, στο +4,04% η Intralot με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και τζίρο 1,27 εκατ. ευρώ. Στο +10,38% και +11,64% το 4ήμερο αντίστοιχα.

-- Performance: Συμπλήρωσε έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις ενώ χθες έκανε ράλι +7,46%, κλείνοντας στα 6,05 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Λαμβάνει ώθηση από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και από το γεγονός ότι ετοιμάζεται να προβιβαστεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Στα 84,1 εκατ. η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Performance, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 22 Απριλίου 2024


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.
pixida, agores
MARKET MAKER

Ρευστοποιήσεις που δεν ανησυχούν, τα πακέτα της Εθνικής και τα placements

Το ξέσπασμα του ΑΔΜΗΕ, σερί πέντε ανοδικών ημερών για την Alpha, τα πακέτα της ΕΤΕ, η αποκοπή μερίσματος στο Αεροδρόμιο, τα ρεκόρ της Cenergy και η διάθεση μετοχών της Mytilineos με discount -8,8% από το κλείσιμο της Τρίτης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Με φόρα η αγορά προς τις 1.600 μον., το σερί της Alpha και η ανάκαμψη της ΕΕΕ

Σε νέες υπερβάσεις οδηγεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, η Alpha Bank σε τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, η Coca Cola HBC κάνει ράλι 24% φέτος, η ΜΥΤΙΛ πίσω στα 39 ευρώ, η Intracom ζωντανεύει και οι πιέσεις στα mezz.
MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.