ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση από την S&P, η ηρεμία στη Μ. Ανατολή και οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Η ευχάριστη έκπληξη από S&P, η σχετική ηρεμία στη Μ. Ανατολή, το βαρύ κλίμα στη Wall, οι τραπεζικές μετοχές στο περιθώριο, η εντυπωσιακή Lamda Development, η ΜΥΤΙΛ σε ανάκαμψη, η ΤΕΝΕΡΓ και ο S&P Clean Energy.

Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο μετά από ένα σχετικά ήσυχο Σαββατοκύριακο στη Μέση Ανατολή. Οι αισιόδοξοι βλέπουν μια εκτόνωση της έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε ριμπάουντ τα χρηματιστήρια.

Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη Wall Street, καθώς εδραιώνεται η εντύπωση ότι θα αργήσουν αρκετά οι μειώσεις των επιτοκίων. Μεγάλα funds ρευστοποιούν μετοχές και στρέφονται στα ομόλογα, ενώ ο S&P 500 έχει κάνει μια αρκετά σημαντική διόρθωση, υποχωρώντας κάτω από τις 5.000 μονάδες.

Το ΧΑ την περασμένη Παρασκευή κινήθηκε υποδειγματικά παρά την νευρικότητα στις ξένες αγορές αλλά και τις ρευστοποιήσεις ενόψει του... Σαββατοκύριακου

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ήρθε η ευχάριστη έκπληξη, δεδομένης της ευρύτερης μαυρίλας που μας περιβάλλει, από την Standard and Poor's που αναβάθμισε την προοπτική της χώρας μας από σταθερή σε θετική, κίνηση που σηματοδοτεί πιθανή νέα αναβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας μας στο προσεχές μέλλον.

Όλα αυτά, συν το ότι πολλοί εγχώριοι παίχτες βρίσκονται με μεγάλη ρευστότητα, δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής αγοράς από σήμερα. 

-- Τράπεζες: Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στο περιθώριο της ανόδου με τον δείκτη των τραπεζών να υπολείπεται του Γενικού Δείκτη παρά τις πολλές θετικές διεθνείς εκθέσεις. Η αναβάθμιση του outlook θα δώσει ώθηση στις μετοχές του κλάδου δεδομένων των πολύ καλών αποτελεσμάτων και της προοπτικής διανομής μερισμάτων το καλοκαίρι. Από την αρχή του έτους στο +1,88% η μετοχή της Alpha, +12,78% η Εθνική, +13,91% η Eurobank και +18,19% η Τράπεζα Πειραιώς. Με το Γενικό Δείκτη στο +7,69%.

Η πορεία του δείκτη των τραπεζών 25 Μαΐου, 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Mytilineos: Ξανά πάνω από τα 37 ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό διμήνου. Γύρισε εκ νέου θετικά η μετοχή το έτος (+0,93%), ενώ έως τις 5 Απριλίου είχε φτάσει να υποχωρεί έως 7,68%. Τρομερή δύναμη, με τις διορθώσεις που είναι απαραίτητες, επαναφορτίζοντας τη δυναμική. Έκανε τζίρο πάνω από 60 εκατ. ευρώ συνολικά το περασμένο πενθήμερο. Στα 5,29 δισ. ευρώ η αποτίμηση.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 25 Μαΐου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Lamda Development: Εντυπωσιακή την Παρασκευή, καθώς έκλεισε με άνοδο 4,39% στα 6,90 ευρώ, ενώ το τελευταίο τριήμερο ενισχύεται κατά 9,87% και είναι στην κορυφή της απόδοσης στο χώρο του Large Cap, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Υπάρχει κινητικότητα στο Ελληνικό, δημοσίευσε απρόσμενα καλά αποτελέσματα, με ρεκόρ από Malls και Μαρίνες, αλλά και εντυπωσιακά έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών. Ζητούμενο για τη μετοχή η διάρκεια.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 25 Μαΐου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- ΔΕΗ: Συνεχίζει να μην μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα τελευταία, με απώλειες το τελευταίο διάστημα -8,07%. Η μετοχή παραμένει κοντά στα χαμηλά της βύθισης κατά -10% που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες και ίσως δούμε ένα catch up αυτή την εβδομάδα. 

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 25 Μαΐου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Τέρνα Ενεργειακή: Πρώτη και με διαφορά σε αξία συναλλαγών την Παρασκευή, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές της αξίας 24,44 εκατ. ευρώ με την Πειραιώς να είναι στη 2η θέση με 13,5 εκατ. ευρώ και την ΕΤΕ Τρίτη με 10,4 εκατ.  Η «έκρηξη» συναλλαγών της ΤΕΝΕΡΓ ήταν αποτέλεσμα της εξόδου της μετοχής της από την δείκτη S&P Clean Energy. Οι πάντες ανυπομονούν για το πολυαναμενόμενο deal.

-- Όμιλος Viohalco: Αντέδρασαν οι μετοχές του ομίλου το τελευταίο τριήμερο, με τη μητρική στο +7,71%, την ElvalHalcor στο +6,86% και τη Cenergy Holdings στο +6,73%.

-- Profile: Ανοδο 8,17% για τη μετοχή της Profile στα 4,37 ευρώ την περασμένη Παρασκευή με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών 170.700 τεμάχια. Η μετοχή προέρχεται από ένα +50% το 2023 ενώ μέσα στο 2024 «έγραψε» και 4,7 ευρώ στις αρχές Μαρτίου.  Η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ανεβάζει σταθερά την αξία της τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει προμηθευτής διεθνών τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών με τις λύσεις τεχνολογίας που διαθέτει. Το 2023 κατέγραψε αύξηση τζίρου, EBITDA και καθαρών κερδών στα 30 εκατ. 7,3 εκατ και 3,8 εκατ.ευρώ  αντίστοιχα, με ταμείο μεγαλύτερο από τις δανειακές υποχρεώσεις.  Απαιτητική η κεφαλαιοποίηση στα 107 εκατ. ευρώ αλλά με ισχυρές προοπτικές όπως το εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο των 120 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, τη διάθεση νέων λύσεων και την αναβάθμιση υφιστάμενων που οδηγούν σε νέες συμφωνίες, καθώς και τη διεκδίκηση εξειδικευμένων έργων του ελληνικού δημοσίου. Το όνομα της Profile -όπως και η πλειοψηφία των εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής- «παίζει» δυνατά το τελευταίο διάστημα στην αγορά για εμπλοκή σε deal χωρίς να υπάρχει κάτι επιβεβαιωμένο. Mεγαλομέτοχος της εταιρείας ο Μπάμπης Στασινόπουλος με 47%.

Η πορεία της μετοχής της Profile, 25 Μαΐου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Intralot: Και την περασμένη Παρασκευή η Intracom, παρά την ανάκαμψη της μετοχής, προχώρησε σε νέες αγορές με την απόκτηση 30.000 τεμαχίων. Στο διάστημα της «βουτιάς» της Intralot η Intracom προχώρησε συνολικά στην αγορά 500.730 μετοχών ΙΝΛΟΤ, με μέση τιμή αγοράς τα 1,0756 ευρώ.  Στο 1,088 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη +0,74%.

Η πορεία της μετοχής της Intralot 25 Μάϊου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Ιατρικό: Με τη μετοχή να έχει διολισθήσει σε επίπεδα κοντά στο -20% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου είχε βρεθεί σε «υπερπουλημένα» επίπεδα εξού και το ξέσπασμα της περασμένης Παρασκευής με +6.65% και με χαμηλές συναλλαγές. Στο -8,67% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής του Ιατρικού Κέντρου, 25 Μαΐου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Μάχες για FTSE 25: Έμειναν πλέον εφτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Απριλίου, και όπως διαμορφώνονται τώρα τα πράγματα, ίσως δεν έχουμε άλλη αλλαγή – πλην της προσθήκης του Αεροδρομίου – στον FTSE 25. Η Optima Bank πρέπει να θεωρείται σίγουρη για τον Mid Cap.

-- AVAX: Είχε πιεστεί πάρα πολύ προηγουμένως, οπότε το τελευταίο τριήμερο έβαλε αντίδραση +8,75%. Χάνει όμως 9,19% τον Απρίλιο, ενώ το 2024 υποχωρεί κατά 22,47%.

-- ΕΧΑΕ: Αντίδραση μόλις +2,66% το τελευταίο τριήμερο, την ώρα που ο Mid Cap +4,11%, η αγορά δικαίως αναμένει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από το συγκεκριμένο τίτλο.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ 25 Μάϊου 2023 – 19 Απριλίου 2024

-- Αλουμύλ: Διπλή ανάγνωση είχαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Το 2023 ήταν, όπως ήταν γνωστό, αρκετά δύσκολο, λόγω της πτώσης των τιμών του αλουμινίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία αύξησε τον όγκο πωλήσεων κατά 7%, αλλά η αξία τους έμεινε ουσιαστικά στάσιμη. Επιπλέον, χάθηκε το 97% των κερδών προ φόρων, σε σχέση με το 2022. Το καλό νέο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου αγγίζει το 15%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αύξησης είναι διπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μετοχή κέρδισε 1,17% την Παρασκευή και έκλεισε στα 2,6 ευρώ, απέχοντας βέβαια πολύ από το υψηλό 12μήνου (4,17 ευρώ).

-- Μικρομεσαία: Σημαντική είναι η αντίδραση σε αρκετά μικρομεσαία χαρτιά το τελευταίο τριήμερο στην αγορά. H Intralot κερδίζει 7,30%, Profile +9,94%, Quality & Reliability +14,58%, Ίλυδα +10,42%, ΕΚΤΕΡ +9,16%, Κυριακούλης +9,62% κ.λπ

-- Ατζέντα: Τα πρώτα αποτελέσματα α' τριμήνου για εταιρείες του FTSE 25 θα έχουμε αυτή την εβδομάδα, καθώς ανακοινώνουν οι Σαράντης και Mytilineos, Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι πρώτη εταιρεία σε όλο το Χ.Α. που δημοσίευσε μεγέθη α' τριμήνου, ήταν η Παπουτσάνης. Η Autohellas από σήμερα Δευτέρα θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 0,70 ευρώ, ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Επίσης, αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα 2023 οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης, Intrakat (23/04), CNL Capital (24/04) Space Hellas, ΕΥΔΑΠ (25/04) Mermeren και Intertech (26/04). Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις εταιρείες τεχνολογίας με κυριότερες τις Verizon Communications (22/04), General Electric, General Motors, Pepsico, Philip Morris, Tesla, Visa, Spotify (23/04) AT&T, Boeing, CME, Ford, IBM, Meta, (24/04) Merck, Google, Intel, Microsoft, Snap (25/04) και Exxon, Chevron (26/04).


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.
MARKET MAKER

Επανεκκίνηση με μεγάλες προσδοκίες, η αναβαθμισμένη ΕΤΕ, η Eurobank και η Jumbo

Ο Γενικός Δείκτης και η κάλυψη του χαμένου εδάφους με την Ευρώπη, η Εθνική πρώτη στην επενδυτική βαθμίδα, η Eurobank σε υψηλά 8,5 ετών, η Jumbo πάνω από τα 4 δισ. κεφαλαιοποίησης και ο ΟΠΑΠ εκτός φόρμας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η ΕΕΕ πίσω στα 30 ευρώ και το ρεκόρ της Jumbo

Το γύρισμα σε θετικό πρόσημο για τον Δείκτη, η Coca Cola HBC «πάτησε» ξανά τα 30 ευρώ, η Jumbo σε ιστορικό υψηλό, η Τιτάν εντυπωσιάζει, η Cenergy ανακάμπτει, Intracom και Intralot κάλυψαν χαμένο έδαφος και η διάψευση για Attica Συμμετοχών.
MARKET MAKER

Τα σημάδια κόπωσης, ο μεγάλος τζίρος, η ΕΤΕ στα 7 δισ., η Jumbo και η ΕΚΤΕΡ

Τα μαζεμένα κέρδη έφεραν πειρασμούς ρευστοποιήσεων, ο τζίρος εκτινάσσεται στα ύψη, η ΕΤΕ έπιασε κεφαλαιοποίηση 7 δισ., η Eurobank σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, το ράλι 10% για την Jumbo και τα 15πλάσια κέρδη της ΕΚΤΕΡ.