ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ με ώθηση από τις τράπεζες, η Eurobank πρώτη και η Τιτάν σε νέα ύψη

Πώς διέσπασε ο Δείκτης τις 1.437 μονάδες, οι τράπεζες πάλι στο προσκήνιο, η εντυπωσιακή συμπεριφορά της Τιτάν, η Viohalco έκανε ράλι 11% σε δύο συνεδριάσεις, η Coca Cola HBC κοντά στα 30 ευρώ και το ριμπάουντ της Intralot.

Εξαιρετική η εικόνα της αγοράς. Αν η αντίδραση των τριών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας οφειλόταν πρωτίστως στην υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου και είχε και τεχνικής μορφής στοιχεία, το διήμερο ανόδου αυτής της εβδομάδας, οφείλεται στην αναβάθμιση από τον οίκο S&P που ήταν εκτός προγράμματος. Αυτή η κίνηση του οίκου που είναι μέσα στους τρεις κορυφαίους «κριτές» κρατών και επιχειρήσεων στον κόσμο, έδωσε την έξτρα δύναμη που χρειαζόταν η αγορά να σπάσει το ρεκόρ 13 ετών. Και μάλιστα η χθεσινή κίνηση είχε και το έξτρα ποιοτικό στοιχείο της αύξησης των συναλλαγών που ανήλθαν στα 161,4 εκατ. ευρώ, με τα 75,5 εκατ. εξ αυτών στον τραπεζικό κλάδο, που πάντα είναι ο πρώτος τομέας που αφουγκράζεται τις κομβικές αλλαγές, σε μεγάλη εικόνα, θετικές ή αρνητικές.

-- Γενικός Δείκτης: Χθες ήταν εντυπωσιακή η τετράωρη «μάχη» με την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών και την περιοχή των 1.435 – 1.437 μονάδες στην οποία «πάλεψε» από τις 11:30 π.μ. έως τις 15:30 μ.μ., ενώ μετά τις 16:10 μ.μ. άρχισε να κινείται υψηλότερα. Το γράφημα της χθεσινής συνεδρίασης δείχνει παραμονή μεταξύ 1.434 και 1.437 μονάδων για τέσσερις ώρες! Τα τεχνικά δεδομένα ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούνται. Πλέον, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ασφαλώς η υπέρβαση σε δύο – τρεις συνεδριάσεις και να μην υπάρχει μεγάλη πτωτική παλινδρόμηση, αν και είμαστε σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

-- Τράπεζες Ι: Μπήκε το… ιππικό στο Χ.Α., οπότε ήρθε εύκολα το «σπάσιμο» του… ταβανιού της περιοχής των 1.435 – 1.437 μονάδων. Μόνο το διήμερο ο κλάδος κερδίζει 6,58%. Σε επίπεδο πενθημέρου, ο κλαδικός δείκτης είναι στο +8,25%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.257,25 μονάδες, απέχοντας όμως λίγο από τις 1.269,79 που είναι το ενδοσυνεδριακό πολυετή υψηλό που βρέθηκε στις 7 Μαρτίου. Σε κλείσιμο το υψηλό πολλών ετών του κλαδικού δείκτη είναι στις 1.267,72 μονάδες από τις 6 Μαρτίου. Είχαμε επισημάνει ότι είχαν μείνει πίσω και χρωστούσαν ένα ριμπάουντ, δεδομένων μάλιστα των ειδήσεων (αναβάθμιση outlook).

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 12 Οκτωβρίου 2023 - 23 Απριλίου 2024

-- Τράπεζες ΙΙ: Πρώτη σε απόδοση το διήμερο η Eurobank με +8,23%, ακολουθεί η Alpha Bank με +6,31%, η Εθνική +5,89% και η Πειραιώς +5,82%. Σε επίπεδο πενθημέρου, η Eurobank είναι ξανά πρώτη με +10,02%, η Alpha Bank +9,82%, ενώ Πειραιώς και Εθνική ακολουθούν με +7,58% και 6,31% αντίστοιχα. Eurobank και Εθνική έκλεισαν χθες σε νέα πολυετή υψηλά, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank υπολείπονται ακόμη από τα επίπεδα που είχαν στις αρχές Μαρτίου 2024.

-- ΓΕΚ Τέρνα: Ανοίγει βηματισμό. Έχουμε επισημάνει ξανά ότι το deal της Τέρνα Ενεργειακή θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τη «μαμά» και θα απελευθερώσει δυνάμεις.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 12 Οκτωβρίου 2023 - 23 Απριλίου 2024

-- Coca Cola HBC: Ξανά στα 11 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, μετά το +7,66% που έχει κάνει το ανοδικό πενθήμερο, κλείνοντας στα 29,50 ευρώ χθες. Είναι οξύμωρο ότι η leader της αγοράς, μολονότι σύσσωμοι σχεδόν οι δείκτες είναι σε πολυετή υψηλά και μολονότι έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2023, όχι μόνο δεν έχει υπερκεράσει τη ζημιά από τον Covid -19, καθώς το Φεβρουάριο του ‘20 διαπραγματεύονταν πάνω από τα 34 ευρώ, αλλά δεν έχει ξεπεράσει και τα προ Ουκρανίας επίπεδα, καθώς τον Φεβρουάριο του ‘22 είχε δει και τα 30 ευρώ.

-- Τιτάν: Αξίζει δεύτερης διαδοχικής αναφοράς στη στήλη, καθώς εδώ «σπάει» ταμπού και παραδόσεις, δεδομένου ότι μιλάμε για άκρως συντηρητικό τίτλο. Έκλεισε στο +4,61% και στην κορυφή των κερδών του Large Cap, πιάνοντας τα 28,35 ευρώ που φυσικά είναι νέα ιστορικά υψηλά. Με τζίρο 1,94 εκατ. ευρώ, έφτασε στην αποτίμηση των 2,22 δισ. ευρώ. Στο +6,98% το διήμερο και +9,04% το 5ήμερο. Στο +32,17% το 2024.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 12 Οκτωβρίου 2023 - 23 Απριλίου 2024

-- Viohalco: Ράλι +11,18% το τελευταίο πενθήμερο, πήρε μερικό από το σημαντικό πρόσφατα χαμένο έδαφος κλείνοντας στα 5,77 ευρώ. Η Fast Finance τονίζει: «Η “παρεξηγημένη” Viohalco “ξύπνησε” και πάλι, αντιδρώντας από την κύρια στήριξη των 5,05 ευρώ, ενώ επόμενος στόχος είναι τα 6,02 ευρώ, με τα 5,50 κοντινή στήριξη και στο… βάθος τα 6,30 ευρώ. Όταν αποφασίσει να δώσει σοβαρά ποσοστά σε θεσμικούς, θα δούμε μία άλλη μετοχή και σε τελείως διαφορετική αποτίμηση. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος δεν μοιράζει “εύκολα” κέρδη, μιας και έχει ειδική συμπεριφορά στο ταμπλό».

-- ΟΤΕ: Κέρδη 4,42% το τελευταίο διήμερο. Η αναβάθμιση από την S&P αν μη τι άλλο ωφελεί τον οργανισμό, καθώς σε μια πιο εύρωστη οικονομία ανεβαίνουν και οι καταναλώσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και όλων των παρεμφερών υπηρεσιών.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, 12 Οκτωβρίου 2023 - 23 Απριλίου 2024

-- Intralot: Στο +7,54% το διήμερο, στο +15,38% το πενθήμερο. Πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ ξανά η αποτίμηση. Παρά το ριμπάουντ η μετοχή είναι περίπου στο -6% από το υψηλό του Φεβρουαρίου (1,25 ευρώ) τη στιγμή που ο ΓΔ είναι σε υψηλό 13 ετών. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 12 Οκτωβρίου 2023 - 23 Απριλίου 2024

-- Τεχνική Ολυμπιακή: Κέρδη 3,80% τη Δευτέρα και +6,23% χθες, στο +10,27% δηλαδή το διήμερο. Ο λόγος φαίνεται πως είναι η ενημέρωση της KPMG πως το αργότερο έως το τέλος του μήνα θα δώσει την έκθεσή της για το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του Συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pixida, agores
MARKET MAKER

Ρευστοποιήσεις που δεν ανησυχούν, τα πακέτα της Εθνικής και τα placements

Το ξέσπασμα του ΑΔΜΗΕ, σερί πέντε ανοδικών ημερών για την Alpha, τα πακέτα της ΕΤΕ, η αποκοπή μερίσματος στο Αεροδρόμιο, τα ρεκόρ της Cenergy και η διάθεση μετοχών της Mytilineos με discount -8,8% από το κλείσιμο της Τρίτης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Με φόρα η αγορά προς τις 1.600 μον., το σερί της Alpha και η ανάκαμψη της ΕΕΕ

Σε νέες υπερβάσεις οδηγεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, η Alpha Bank σε τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, η Coca Cola HBC κάνει ράλι 24% φέτος, η ΜΥΤΙΛ πίσω στα 39 ευρώ, η Intracom ζωντανεύει και οι πιέσεις στα mezz.
MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.
MARKET MAKER

Επανεκκίνηση με μεγάλες προσδοκίες, η αναβαθμισμένη ΕΤΕ, η Eurobank και η Jumbo

Ο Γενικός Δείκτης και η κάλυψη του χαμένου εδάφους με την Ευρώπη, η Εθνική πρώτη στην επενδυτική βαθμίδα, η Eurobank σε υψηλά 8,5 ετών, η Jumbo πάνω από τα 4 δισ. κεφαλαιοποίησης και ο ΟΠΑΠ εκτός φόρμας.