ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.

Νέα εβδομάδα και νέος μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών και αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση για το αν θα τερματιστεί η διόρθωση. Από τα μέσα Μαΐου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περίπου κατά -5% και όπως είναι φυσικό πολλά χαρτιά γράφουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε τοποθετήσεις ποντάροντας σε εκτόνωση των πιέσεων και αντιστροφή της πτωτικής πορείας. Κλειδί για την συνέχεια θα αποτελέσουν οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι φαίνεται πως τις προηγούμενες εβδομάδες πήραν κάποια κέρδη. Επιπλέον αναμένονται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που θα τονώσουν το κλίμα. 

Αντιθέτως με το Χ.Α., οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν ανοδικά τον Μάιο, καταγράφοντας τον 6ο ανοδικό μήνα στους εφτά τελευταίους. Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,2% το μήνα που έφυγε, ο βαρύς S&P 500 ενισχύθηκε κατά 4,7%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 5,5%.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. 

-- Τράπεζες: Σημαντική διόρθωση για τις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός κλείνει αρνητικά στις οκτώ από τις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας συνολικές απώλειες 7,21%. Την Παρασκευή υποχώρησε κατά 1,29% στις 1.241,66 μονάδες. Πιέσεις και στις τέσσερις συστημικές, με την Alpha Bank ωστόσο να εμφανίζει την χειρότερη εικόνα, χάνοντας πολύ γρήγορα τα κέρδη που αποκόμισε μετά την ανακοίνωση των (καλών) αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης, ενώ για πρώτη φορά μετά την κρίση και οι τέσσερις συστημικές θα προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος.

Η πορεία των μετοχών Εθνικής - Eurobank - Πειραιώς - Alpha

-- Κοκκαλόχαρτα: Αιφνιδίασαν ευχάριστα την περασμένη Παρασκευή Intralot (+5,41%) και Intracom (+6,76%) εκτίναξη που ήρθε στον απόηχο της ΓΣ της Intralot την περασμένη Πέμπτη και την είσοδο της Intrakom στον ασφαλιστικό κλάδο. Το ξέσπασμα της Παρασκευής πάντως ήρθε χωρίς νέες ειδήσεις.

Η πορεία της μετοχής της Intracom, 27 Νοεμβρίου 2023 - 31 Μαΐου 2024

-- Cenergy Holdings: Στο +2,24% την Πέμπτη και +3,81% την Παρασκευή, ο τίτλος οδηγήθηκε ξανά στα 9 ευρώ που είναι τα ιστορικά του υψηλά, ενώ έβγαλε το Μάιο στο +13,35%. Ο όμιλος θα προχωρήσει μόνος του στη δημιουργία μονάδας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, έχει ήδη αγοραστεί η έκταση και οι διαδικασίες προχωράνε. Η μονάδα δεν θα παράγει μόνο υποβρύχια καλώδια, αλλά και επίγεια. Σε αυτόν τον τομέα η Αμερική έχει πολύ… ψαχνό, καθώς έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ανανέωσης των παλαιών επίγειων καλωδίων.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 27 Νοεμβρίου 2023 - 31 Μαΐου 2024

-- Motor Oil: Δεν συνηθίζει τέτοιο άδειασμα. Τα αποτελέσματα δεν άρεσαν, οπότε στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά, χάνοντας 8,37%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 26,06 ευρώ με απώλειες 2,40% και όγκο 1,45 εκατ. τεμάχια, πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της, καθώς έγινε λόγω του rebalancing στον MSCI, με το τζίρο να εκτοξεύεται στα 38 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ξεπέρασε τον όγκο και το τζίρο που έκανε στις 31 Μαΐου 2023, δηλαδή στο αντίστοιχο περυσινό rebalancing όπου τότε είχε κάνει 1,39 εκατ. τεμάχια με τζίρο 33,7 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην 23χρονη χρηματιστηριακή της ιστορία τις έκανε στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν και εισήλθε στον MSCI Standard Greece και έγιναν οι πρώτες, μεγάλες εισροές. Τότε είχε διακινήσει 6,32 εκατ. τεμάχια με τζίρο 158 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Motor Oil, 27 Νοεμβρίου 2023 - 31 Μαΐου 2024

-- ΟΛΠ: Μετά το +1,04% της Πέμπτης, την Παρασκευή έκανε ράλι +3,92% με ισχυρότατο όγκο κοντά στα 43 χιλ. τεμάχια, που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος του 2024 ύστερα από τα 83.436 τεμάχια της 15ης Μαρτίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ διακινήθηκε τζίρος πάνω από 1 εκατ. ευρώ, κάτι καθόλου συνηθισμένο για τον τίτλο. Η μετοχή έκλεισε στα 25,20 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τα 26,05 ευρώ όταν έκανε ράλι +7,42%.

-- Performance: Εντυπωσιακή επάνοδος και άνοδο 5,12% την Παρασκευή, έκλεισε στα 7,19 ευρώ μόλις 10 cents κάτω από το ιστορικό υψηλό των 7,29 ευρώ που βρέθηκε στις 15 Μαΐου. Στα 99,96 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

-- Πλαστικά Θράκης: Δημοσιεύει αποτελέσματα σήμερα Δευτέρα και επιπλέον οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο τελικό μέρισμα, το οποίο είναι 0,168896 ευρώ μικτό. Υπενθυμίζεται πως έχει δώσει ήδη προμέρισμα 0,0698 ευρώ ανά μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Πλαστικά Θράκης, 27 Νοεμβρίου 2023 - 31 Μαΐου 2024

-- Πλαστικά Κρήτης: Στο +1,99% την Τετάρτη, +1,95% την Πέμπτη και +1,91% την Παρασκευή, σύνολο +5,96%, με πανομοιότυπους όγκους 1.975, 1.920 και 2.465 τεμαχίων. Οι κινήσεις οφείλονται κυρίως σε αγορές ιδίων μετοχών από την εταιρεία. Στα 16 ευρώ η μετοχή και στα 438 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εξαιρετικής αυτής πολυεθνικής εταιρείας από την Κρήτη, που ασφαλώς αξίζει πολύ καλύτερης χρηματιστηριακής απεικόνισης στο ταμπλό.

-- Noval Property: Στην τιμή των 2,78 ευρώ θα κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη η μετοχή και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την υποδομή που θα έχει από το επενδυτικό κοινό. Η δημόσια εγγραφή πέτυχε υπερκάλυψη 2,28 φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 110,7 εκατ. ευρώ, ενώ ζητούσε 49 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν και 3 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η εταιρεία από το ομολογιακό δάνειο 3 εκατ. ευρώ που κάλυψε η EBRD τον περασμένο Δεκέμβριο και το οποίο θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές, οπότε από το IPO συγκεντρώνει 52 εκατ. ευρώ συνολικά. H Noval είναι ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, διαθέτοντας μερικά εμβληματικά ακίνητα όπως “The Orbit”, Butterfly, Wyndham Grand Athens, River West, IKEA Megastore, Πειραιώς 252 Αστική Ανάπλαση, East Park κ.α. Διαθέτει 61 ακίνητα συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. και αξίας 591 εκατ. ευρώ, που εκτείνονται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες που είναι ο νέος τομέας που ανοίγεται η εταιρεία.

-- Ατζέντα: Από σήμερα η Καρέλιας θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 12,4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ από αύριο Τρίτη χωρίς το μέρισμα θα είναι και η Profile Software. Την Πέμπτη 6/6 χωρίς το μέρισμα των 0,07 ευρώ θα διαπραγματεύεται η Attica Group, ενώ την Παρασκευή «κόβει» και η Premia. Αύριο Τρίτη θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση της Mytilineos που θα έχει σημαντικές ανακοινώσεις, όπως εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία μεγεθών του 2024, αλλά και αλλαγή ονόματος του ομίλου.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ταλαιπωρίας συνέχεια, η αναβάθμιση της Alpha και η ευκαιρία στα διυλιστήρια

Η αγορά χωρίς δυναμική, οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της Alpah Bank, η «βύθιση« στα διυλιστήρια και η ευκαιρία για τους υπομονετικούς, η έκτη διαδοχική ημέρα υποχώρησης για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ανθεκτικότητα της Intrakat.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κεραμίδα του έκτακτου φόρου, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ Τέρνα

Συνεδρίαση αντίρροπων δυνάμεων, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες τιμές στόχοι για τη ΓΕΚ Τέρνα, «βουτιά» ΜΟΗ - ΕΛΠΕ λόγω έκτακτου φόρου και οι φήμες που πίεσαν τις τράπεζες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Οι αγορές μετά τον σεισμό, οι πιέσεις στις τράπεζες και η επόμενη ημέρα

Η Τέρνα Ενεργειακή, το deal και η συνέλευση, η Eurobank με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες, η ΔΕΗ χρωστάει ανοδική αντίδραση, το Αεροδρόμιο για πρώτη φορά κάτω από 8 ευρώ και το... ροντέο στην Ακρίτας.