ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο μετοχές οθόνη

Ποντάροντας στη Moody’s, το «σκούπισμα» Πειραιώς και η πίεση στη Eurobank

Η αναμενόμενη αναβάθμιση από Moody's δίνει στήριξη στο ΧΑ, οι συναρπαστικές διακυμάνσεις της Πειραιώς, ο προβληματισμός για τη Eurobank, οι προσδοκίες για deal από την Alter Ego και η «βουτιά» της NVIDIA.

Κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστη είναι η ανθεκτικότητα της εγχώριας αγοράς. Με την Ευρώπη (DAX – 1,65%) και τη Wall Street (S&P 500 -2,08%) να δέχονται και χθες ισχυρότατες πιέσεις, το +0,04% του Γενικού Δείκτη μοιάζει too good to be true.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την εικόνα αυτή σε τοποθετήσεις ξένων που προεξοφλούν την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας την ερχόμενη Παρασκευή από τον οίκο Moody’s.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 224 εκατ. ευρώ ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 1 προς 1,6.

Jumbo (+2,25%), Πειραιώς (+1,7%), Εθνική (+1,28%) και ΟΤΕ (+1,07%) ήταν τα χαρτιά που έβαλαν πλάτη για να κλείσει στο πράσινο η αγορά, ενώ πολύ θετική ήταν η εικόνα για Aktor (+0,97%), Metlen (+0,88%) και Aegean (+0,82%).

Πάντως, αν οι πιέσεις διατηρηθούν στις διεθνείς αγορές θα είναι δύσκολο η εγχώρια αγορά να παραμείνει ανεπηρέαστη.

Σημειώνεται ότι ETF με ελληνικές μετοχές έκλεισαν χθες στη Wall Street με σημαντικές απώλειες.


Piraeus: Μια συναρπαστική συνεδρίαση είχε χθες το χαρτί, ξεκινώντας με άλμα ++2,2% για να περάσει στο «κόκκινο» λίγο μετά τις 12:30 για να κλείσει τελικά στα 4,78 ευρώ με κέρδη +1,70%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επιτελείο της τράπεζας είχε βρεθεί σε ΗΠΑ και Καναδά για παρουσιάσεις οι οποίες πήγαν εξαιρετικά. Δύο είναι τα ατού της τράπεζας: ότι παραμένει σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με P/BV στο 0,7 και παράλληλα παρουσιάζει ένα πολύ δυναμικό αναπτυξιακό story.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Morgan Stanley ξεχώρισε ως κορυφαία επιλογή την Πειραιώς, θέτοντας τιμή στόχο τα 6,14 ευρώ. 

Η μετοχή χθες πραγματοποίησε την υψηλότερη αξία συναλλαγών στην αγορά με 51 εκατ., με αύξηση δραστηριότητας από τις 16:00 που δείχνει «σκούπισμα» της μετοχής από ξένα χαρτοφυλάκια.


Eurobank: Προβληματίζει η συμπεριφορά της μετοχής, συμπληρώνοντας χθες τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ισχυρών απωλειών, χάνοντας συνολικά περίπου -7%.

Εντύπωση προκάλεσε η αδυναμία αντίδρασης χθες, παρά τη θετική σχετικά πορεία της αγοράς, και παρά το γεγονός ότι οι τεχνικοί δείκτες την δείχνουν ως υπερπουλημένη. 

Ίσως κάποιοι παίρνουν κέρδη, ίσως άλλοι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις θέσεων. Το βέβαιο είναι ότι η Eurobank έχει το ισχυρότερο επιχειρηματικό μοντέλο με ισχυρή συμμετοχή των δραστηριοτήτων εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα.

Ας ελπίσουμε μόνο η εικόνα της μετοχής να μην αποτελεί προπομπό.


Αlter Ego (ΑΕΜ): Κέρδη 3,03% για τη μετοχή που έκλεισε στα 4,78 ευρώ με συναλλαγές 500.958 τεμαχίων. Στο ενημερωτικό δελτίο ενόψει της εισαγωγής η διοίκηση είχε αναφέρει πως θα προχωρήσει σε εξαγορές. 

Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις. Πρόκειται για γνωστούς δημοσιογραφικούς ομίλους που θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο της Alter Ego.


ΑΒΑΞ: Με απώλειες κοντά στο -11% τις τελευταίες ημέρες εν αναμονή του placement. Παρά τις απώλειες φιγουράρει στο +37,47% από την αρχή του έτους.

Σημειώνεται ότι η Edison προχώρησε στην αναβάθμιση της τιμής στόχους για την μετοχή στα 4 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα.


NVIDIA: «Βουτιά» 5% στη χθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή που έχει ταυτιστεί με την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ χάνει 20% από την αρχή του χρόνου και 30% από το υψηλό του Ιανουαρίου. Σημαδιακό, ίσως, το γεγονός ότι το P/E έπεσε σε 36,4x, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τις 30 Νοεμβρίου 2022, την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του το ChatGPT, ανοίγοντας τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*